EURO 2020

Fahrudin Omerović za "Avaz": Turci su uvijek spremni za neka iznenađenja

U posljednjim utakmicama više igraju kompaktno iza lopte, rekao je naš bivši reprezentativac

Fehrudin Omerović. Arhiva

Piše: G. Šumar

11.6.2021

Na rimskom Olimpiku večeras (21 sat) počinje prošle godine odgođeni Euro 2020., kako mu je službeno ime, a trajat će tačno mjesec. Na otvaranju igraju Turska - Italija.


Dobra atmosfera

- Reprezentacija Turske je dosta podmlađena, tako da je sada dinamičnija, s dosta igrača koji igraju u Evropi – rekao je trener asistent u istanbulskom Bašakšehiru Fahrudin Omerović, te dodao:

Naprimjer, tu su tri fudbalera iz Lila – Zeki Čelik (Celik), Jusuf Jesidži (Yusuf Yazici) i Burak Jilmaz (Yilmaz). Bili su prvaci Francuske, što je sigurno veliki uspjeh. S druge strane, Turci imaju ekipu koja je uvijek spremna za neka iznenađenja. Trenutno imaju dobru atmosferu u ekipi, no večeras je sigurno favorit Italija.

Italijani igraju na domaćem terenu u Rimu...

- Da, to je njihova prednost. Kad se gleda čisto fudbalski, Italijani su favoriti, ali ponavljam, reprezentacija Turske je spremna za neka iznenađenja. U prethodnim utakmicama su pokazali da su ne spremni, nego da imaju veoma opasnu ekipu.

Hoće li se reprezentacija Turske sutra braniti ili napasti?

- U posljednjim utakmicama, koje sam gledao, više igraju kompaktno iza lopte te nastoje ugroziti protivnika preko brzih kontranapada. Pretpostavljam da će i predstojeća utakmica biti u tom nekom taktičkom nadmudrivanju.


Isti favoriti

Generalno, ko je Vaš favorit na Euru?

- Otprilike, tu su uvijek iste ekipe – Italija, Francuska, Njemačka... To je normalo. One su stalo u vrhu. Naravno, tu je i Španija. To su te selekcije koje dominiraju, ne samo kao reprezentacije, nego i klubovi u evropskom fudbalu.

Je li naša reprezentacija imala mjesta među najbolje 24 evropske selekcije?

- Mi smo, možda, dosta zakasnili na nekoj bezbolnoj smjeni generacija. I ranije sam govorio da je vrijeme da se mijenja dosta toga, da se postepeno formira novi tim. Jer, generacija igrača koja je iznijela najveći teret – od Džeke do svih ostalih, neminovno je da ode i da dođe do nekih promjena. To se nije uspjelo uraditi. A ako bismo opet gledali prema kvalitetu igrača, trebalo bi da smo i mi na Evropskom prvenstvu.


Novi početak

Bašakšehir početkom juna počinje pripreme.

- Prošle godine, poslije osvajanja prvenstva, imali su dosta problema. Došlo je i do mentalnog pada, tako da je bila dosta teška sezona. Sad je prilika da se ekipa vrati na neke, tako da kažem, normalne relacije. Ekipa je dosta kvalitetna, klub je dobro organiziran. Vrijeme je za jedan novi početak - analizira Omerović.

Višća ima ugovor

Naš Edin Višća će i u narednoj sezoni predvoditi napad Bašakšehira.

- Edin ima ugovor, mislim da ga je produžio, ne znam tačno kada, na pet godina. Ipak, on je tu već desetak godina, te u klubu ima sasvim drugačiju poziciju od drugih igrača. Tu je nekoliko njih koji su godinama u klubu i koji su došli do tog vrha, odnosno uspjeha prošle godine. Višća je imao i ranije dosta ponuda za transfere, međutim, uvijek je prevagnulo da ostane. Što bismo rekli, on je u Bašakšehiru kao kod kuće, u svom klubu – konstatira Omerović, naš bivši reprezentativni golman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.