RAZOČARANI ODLUKOM

Prvi čovjek ruskog nogometa: Prekršeni su sportski principi, dugo smo se pripremali za finale Lige prvaka

Najvažnije i najprestižnije od spomenutih takmičenja je bilo finale Lige prvaka, kaže Djukov

Djukov razočaran potezom UEFA-e. Getty Images

M. K.

25.2.2022

Vanredni sastanak Izvršnog odbora UEFA-e rezultirao je s nekoliko važnih odluka.

Rusiji je oduzeto domaćinstvo finala Lige prvaka 28. maja, domaćin će biti pariški Saint-Denis, nakon čega su uslijedile reakcije iz Nogometnog saveza ove zemlje.

- Ruski nogometni savez je dugo bio UEFA-in pouzdani partner, ne samo u ispunjavanju obaveza, nego i u sveobuhvatnoj podršci u implementaciji novih projekata i održavanju velikih takmičenja, rekao je predsjednik ruskog Nogometnog saveza Aleksander Djukov, za službenu stranicu Saveza.

Djukov se nalazi u UEFA-inom izvršnom odboru, a ujedno je i CEO Gazproma. 

- Najvažnije i najprestižnije od spomenutih takmičenja je bilo finale Lige prvaka u St. Peterburgu za šta pripreme traju već dugo. Napravljeno je sve po najvišim kriterijima, a to se odnosi i na sigurnosni aspekt. Vjerujemo da je ova odluka donesena zbog političkih razloga, a naš Savez se uvijek vodio time da je sport izvan politike, smatra Rus.

Na kraju dodaje da ne podržava odluku o igranju domaćih utakmica ruskih timova na neutralnom terenu.

- Tako se krše sportski principi i u suprotnosti su sa interesima igrača, trenera i navijača. Uvijek smo spremni dati sve potrebne garancije da će se međunarodne utakmice u Rusiji organizirati na najvišem nivou, rekao je Djukov.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.