NAPUŠTA PRVAKA EVROPE

Abramovič prodaje Čelzi, novac ide žrtvama agresije na Ukrajinu

On je rekao da će neto prihod donirati dobrotvornoj zakladi u korist svih žrtava rata u Ukrajini

Rus neće više biti vlasnik "Plavaca". cdn.vox-cdn.com

M. K.

2.3.2022

Ruski milijarder, Roman Abramovič, potvrdio je da će prodati Čelzi.

On je rekao da će sav neto prihod donirati dobrotvornoj zakladi u korist "svih žrtava rata u Ukrajini", prenio je BBC.

- To uključuje osiguravanje ključnih sredstava za hitne i neposredne potrebe žrtava, kao i potporu dugoročnom radu na oporavku, rekao je u priopćenju.

Abramovič, koji je demantovao bliske finansijske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ili Kremljom, ali je posljednjih dana bio pod sve većom kontrolom, kaže da prodaja neće biti brza, te je dodao kako neće tražiti da mu se otplate krediti od 1,5 milijardi funti koje je dao klubu.

Abramovič kaže da je ovo bila jako teška odluka:

- Molim vas da znate da je ovo bila nevjerojatno teška odluka i da me boli što se rastajem od kluba na ovaj način. Međutim, vjerujem da je to u najboljem interesu kluba. Nadam se da ću uspjeti posljednji put posjetiti "Stemford Bridž" da se lično pozdravim sa svima vama. Bila je privilegija života biti dio Čelzija i ponosan sam na sva naša zajednička postignuća. Fudbalski klub Čelzi njegovi navijači uvijek će biti u mom srcu, dodao je Rus.

Čelnik laburista, Sir Kir Starmer (Keir Starmer), pozvao je danas Romana da se suoči sa sankcijama, rekavši da je on "osoba od interesa za Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog njegovih veza s ruskom državom".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.