AKTUELNI PRVACI SVIJETA

Francuzi protiv historije i negativnog niza, navijači se nadaju da im se neće ponoviti 2002. godina

"Trikolori" su 2002. godine ispali u grupnoj fazi, nakon što su četiri godine ranije osvojili Mundijal

Francuska i na ovom Mundijalu u grupi sa Danskom. FFF

E. Ć.

18.11.2022

Fudbalska reprezentacija Francuske u Katar dolazi sa jednom misijom - da odbrani naslov svjetskog prvaka, što nikada nikome nije pošlo za rukom.

Štaviše, ne samo da niko nije uspio odbraniti titulu svjetskog prvaka od 1962. i Brazila, nego su četiri od posljednjih pet prvaka ispadali. Od prvaka jedino je "preživio" Brazil na Mundijalu u Njemačkoj održanom 2006. godine, četiri godine nakon što su "Karioke" pokorile sve u Južnoj Koreji i Japanu.

Francuska, Italija, Španija i Njemačka su ispadale u grupi, a najveći debakl doživjeli su "Trikolori". Nakon što su osvojili turnir koji se igrao u njihovoj zemlji četiri godine ranije, Francuzi su u Južnu Koreju i Japan otišli kao jedna od najboljih ekipa. 


Francuzi su na tom Mundijalu imali najboljeg strijelca Premijer lige Tjerija Anrija (Thierry Henry), najboljeg strijelca Serije A Davidea Trezegea (Trezeguet) i najboljeg strijelca Lige 1 Đibrila Sisea (Djibril Cisse), u timu je bio i fenomenalni Zinedin Zidan (Zinedine Zidane), ali "Trikolori" u grupi nisu uspjeli postići niti jedan gol.

Te 2002. godine Francuska je bila smještena u grupu sa Danskom, Senegalom i Urugvajem. Zanimljivo da su i na ovom Mundijalu u grupi sa selekcijom Danske, pa se navijači nadaju da se neće ponoviti situacija iz 2002. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.