MODNI BIZNIS

Džekin bivši saigrač: Napustio fudbal i zaradio ogroman novac

Ris Vabara je za Mančester siti odigrao samo jednu utakmicu, ali je u modnom biznisu uspio napraviti karijeru

Bivši saigrač Edina Džeke: Napustio fudbal i zaradio ogroman novac. Screenshot/Twitter

N. H.

13.3.2023

Ris Vabara (Reece Wabara) možda i nije ime koje odzvanja kod fanova fudbala. Međutim, ovaj bivši saigrač Edina Džeke je u posljednje vrijeme postao tema razgovora.

Vabara je bio fudbaler koji obećava. 2010. godine, kada je bio 19-godišnjak potpisao je ugovor sa Mančester sitijem ugovor vrijedan 1,2 miliona eura godišnje. On je ipak rano napustio fudbal i pokrenuo biznis koji mu je promijenio život.

Neuspješna fudbalska karijera

Karijera mu nije išla po planu i defanzivac se nikad nije uspio ustaliti u dresu Građana. Išao je na posudbe u Ipsvič, Blekpul, Donkaster, a 2014. godine se razišao sa Sitijem. U njihovom dresu je odigrao samo jednu utakmicu.

2017. godine se odlučio povući iz profesionalnog bavljenja fudbalom.

Pokretanje biznisa

Nekoliko godina prije nego što se povukao iz fudbala, Vabara je uložio 17.000 eura u online prodavnicu odjeće. To je bila odluka koja će mu promijeniti život. Posao je neočekivano napredovao, a sada, nakon 10 godina, njegova kompanija ima profit od 37 miliona eura.

- Potpisao sam za Manchester Siti u periodu tranzicije. Bila su dva-tri trenera i isto toliko gazdi dok sam ja igrao. Znao sam da se moji dani u Sitiju bliže kraju i tata mi je uvijek govorio da mi treba druga opcija za finansijsku stabilnost. Kreirali smo Maniere de Voir 2013. godine i lansirali kolekciju. Prva odjeća su bile trenerke, majice i dukserice, stvari u koje sam obukao neke fudbalere koje sam poznavao i tako je sve počelo", ispričao je Vabara i dodao:

- Tranzicija od nogometaša do modnog biznismena bila je postepena. Nisam napredovao u fudbalu kako sam namjeravao. Umjesto toga, posao je rastao alarmantnom brzinom i morao sam napraviti izbor - rekao je Reece Wabara, prenosi The Sun.

Jedini nastup

Zanimljivo je da je jedini nastup u zvaničnim utakmicama Risa Vabare došao protiv Boltona u maju 2011. godine, kada je Siti slavio 2:0. Na toj utakmici je upravo drugi gol postigao Edin Džeko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.