LA LIGA

Istraživanje Španaca: Da se ne koristi VAR, Real Madrid bi bio prvak

Barcelona bi sezonu završila sa 82 boda, dok bi Kraljevi imali dva više

Real Madrid: Ostali bez titule zbog VAR-a. AP

N. H.

7.6.2023

VAR tehnologija uvedena je prvenstvo Španije prije pet godina s namjerom ispravljanja sudijskih previda. U ovoj sezoni je korištena rekordnih 179 puta i imala je direktan utjecaj na 38 odigranih utakmica. Da nije korištena, izgled tabele bi bio bitno drugačiji, a naslov ne bi slavila Barcelona, nego madridski Real.

Ističe to AS, navodeći pogreške ispravljene VAR-om u sezoni u kojoj je do naslova, i to s deset bodova više od Reala, stigla katalonska ekipa.

Da nije korišten VAR, Barcelona bi imala 82 boda, dakle šest manje nego što je skupila na kraju sezone. 

Tabela sa i bez VAR-a. AS

Tehnologija je intervenisala u četiri ključna trenutka za ekipu Ćavija (Xavi). Četiri trentuka su se odnosila i na ishode utakmica i u susretima Reala. Da VAR nije nije intervenisao i ispravljao greške, Real bi imao šest bodova više u odnosu na 78, koliko ih je skupio kroz sezonu.

Dakle, Real bi imao 84 boda da nije bilo VAR-a, a Barcelona 82 i naslov bi slavili „Kraljevi“. 

Odluke VAR-a. AS

Španski list je objavio i listu svih odluka VAR-a. Na listi "dobitnika" prednjače Sevilja (13) i Žirona (12). To su dvije ekipe u čiju je korist VAR najviše "okretao" odluke. 

Što se tiče ekipa kojima VAR nije pomogao tokom sezone, tu se nalaze pomenuti Real (17) i Valensija (13), koji prednjače na listi "gubitnika". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.