NAŠ DIJAMANT

"Avazov" vremeplov: Evo šta je Edin Džeko poručio za naš list uoči početka Bundeslige 2010. godine

Na Alijanc areni u Minhenu prvak Bajern krenut će u odbranu titule duelom protiv Volfsburga

Edin Džeko. Facebook

H. J. I.

16.7.2023

Uoči početka Budneslige 2010. godine kapiten bh. reprezentacije Edin Džeko govorio je za naš list. 

U nastavku pročitajte šta je tada poručio.

Bundesliga počinje večeras. Na Alijanc areni u Minhenu prvak Bajern krenut će u odbranu titule duelom protiv Volfsburga. Spektakularniji start sezone naši reprezentativci Edin Džeko i Zvjezdan Misimović nisu mogli zamisliti. „Vukovi“ su, nakon osvajanja titule u 2009. godini, razočarali prošle sezone. Za ovu najavljuju povratak u vrh.

Bolji nego lani

- Malo smo se pojačali tako da mogu reći kako smo možda bolji nego prošle godine. No, sačekajmo da vidimo kako će to ići. Moramo od početka krenuti u prvenstvo maksimalno i ozbiljno, jer je start najbitniji. Uz jednog ili dvojicu novih igrača, možemo imati kadar za borbu koja vodi u vrh. Najteža utakmica na početku ili najlakša. S Bajernom, igrao u gostima ili kod kuće, nemaš šta izgubiti. Oni su vječiti favoriti tako da možemo samo dobiti. Ne smijemo biti bojažljivi, jer to vodi sigurnom porazu. Moramo se hrabro postaviti i truditi da prvi postignemo gol - rekao je Džeko u telefonskom razgovoru za „Dnevni avaz“.

Prošle sezone odigrao je najbolje u tri dosadašnje u Bundesligi. Postao je golgeter prvenstva i dokazao svjetsku klasu. Tokom ljeta vukla se trakavica zbog odlaska iz Volfsburga, od kojeg, najvjerovatnije, neće biti ništa, jer je sportski direktor Diter Henes (Dieter Hoenes) spustio rampu.

Edin Džeko govorio za naš list 2010. godine. Avaz

- Kada gledam početak u Njemačkoj, mogu reći da sada igram mnogo slobodnije. Počeci su bili teški, ali sam izdržao sve i rastao iz godine u godinu. Ko bi rekao da sam već tri godine u Njemačkoj. Navikao sam se i uživam u Bundesligi. Volim tradiciju lige, stadione, atmosferu. Što se tiče odlaska, sada je to završena priča. Koncentrirao sam se na početak prvenstva i Volfsburg. Želio sam ići, to nije tajna, ali sada sam potpuno miran i spremno čekam start - kazao je.

Pred kraj priprema trener Stiv Meklaren (Steve McLaren) promovirao je Džeku u kapitena Volfsburga. To je veliko priznanje.

- Sigurno je da mi to mnogo znači. Kapitenska traka je znak da me klub cijeni i poštuje. Pogotovo je lijepo zato što sam ja ovdje, ipak, stranac. Ponosan sam što ću biti kapiten. Znam da ću sada morati preuzeti više odgovornosti i biti primjer na terenu i van njega, ali to mi ne predstavlja problem. Spreman sam za ovu ulogu - rekao je Džeko.

Prvenstvo Njemačke, čini se, po glamuru polako staje uz bok Engleskoj i Španiji. U Bundesligu se vratio Mihael Balak (Michael Ballack), koji je iz Čelzija prešao u Bajer Leverkuzen, dok je iz Real Madrida u Šalke došao slavni Raul.

Pozitivan iskorak

- Došlo je tih svjetski poznatih i priznatih imena, što je veliki pozitivni iskorak za Bundesligu, koja je iz godine u godinu sve bolja. Očekujem da će iduća sezona biti još kvalitetnija, a stadioni puniji. Prvenstvo nikada nije bilo izjednačenije. Dosta je ekipa koje će se boriti za vrh. Za prvih pet mjesta ravnopravno konkurira sedam ili osam ekipa. Svako će reći, pa i ja, da je Bajern prvi favorit. Ali, bit će neizvjesno. Tu su Šalke, Bajer... A i mi hoćemo ponovo na vrh - zaključio je naš as.

O reprezentaciji nakon Bundeslige

Džeko nam je rekao kako još ne razmišlja o početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Bosna i Hercegovina 3. septembra gostuje u Luksemburgu, a 7. dočekuje Francusku.

- Prvo je na redu Bajern pa dočekujemo Majnc. Kada prođu ove dvije utakmice, počet ću razmiš ljati o reprezentaciji. Nadam se da ćemo svi doći zdravi i spremni. U Luksemburgu očekujem pobjedu, a protiv Francuske ćemo dati sve od sebe da obradujemo navijače - izjavio je naš sagovornik.

Ostali Bosanci u ligi

Bh. igrači su posljednjih petnaestak godina bili nezaobilazan faktor Bundeslige. Uz Džeku i Misimovića u Volfsburgu, tu su Vedad Ibišević i Sejad Salihović u Hofenhajmu i Mensur Mujdža u Frajburgu.

- Volio bih da Sejo i Vedo imaju bolju sezonu. Hofenhajm ne mijenja mnogo ekipu. Nisu ni lani, a ni sada. Sve je ostalo isto. Imaju kvalitet i nadam se da će zaigrati bolje nego prošle sezone. Zbog Mujdže bih volio da Frajburg ne upadne u borbu za opstanak, ali to će biti teško – prognozira Džeko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.