ŠOK IZ ENGLESKE

Mančester siti tuži Premijer ligu

Ročite počinje u ponedjeljak, a saslušanje će trajati šest sedmica

Gvardiola sa šeikom Mansurom. Platforma X

E. Ć.

4.6.2024

Prvak Engleske Mančester siti pokrenuo je pravni postupak bez presedana protiv Premier lige u potezu koji je izazvao građanski rat u vrhu engleskog fudbala.

Spor, koji je postao bitka između najmoćnijih klubova u zemlji, bit će riješen nakon dvosedmičnog privatnog arbitražnog ročišta koje počinje u ponedjeljak.

Sitiju prijeti ispadanje?

Ishod bi mogao dramatično promijeniti krajolik profesionalne igre i imati značajan utjecaj na odvojeno saslušanje koje će se održati u studenom u slučaju 115 navodnih Sitijevih kršenja propisa i financijskih pravila Premijer lige. 

To saslušanje, za koje se očekuje da će trajati šest sedmica, moglo bi dovesti do ogromnih novčanih kazni za vlasnike kluba, a možda čak i ispadanja iz lige za pobjedničku ekipu Pepa Gvardiole (Guardiola).

Pravilo uvedeno 2021. godine

Na saslušanju sljedeće sedmice, koje je izazvalo gorke podjele među klubovima, Siti će pokušati ukinuti pravila lige o transakcijama povezanih stranaka (APT), za koja tvrde da su nezakonita, i tražiti odštetu od Premijer lige.

Uvedena u decembru 2021. nakon preuzimanja Njukasla od strane Saudijske Arabije, pravila su osmišljena kako bi se održala konkurentnost Premijer lige sprječavanjem klubova da napuhavaju komercijalne ugovore s kompanijama povezanim s njihovim vlasnicima. Pravila nalažu da se takve transakcije moraju neovisno procijeniti da imaju "fer tržišnu vrijednost" (FMV).

Ali unutar pravnog dokumenta od 165 stranica Siti tvrdi da su žrtve "diskriminacije", opisujući pravila za koja kažu da su ih odobrili njihovi suparnici kako bi ugušili njihov uspjeh na terenu kao "tiraniju većine", prenosi "The Times".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.