BH. STRUČNJAK

Faruk Hadžibegić za "Avaz": Nažalost, još nismo shvatili stvarnost u kojoj se ne podcjenjuju ekipe

Francuzi se moraju probuditi. Nizozemci su vrlo ozbiljni. Švicarci igraju vrlo atraktivno

Hadžibegić: Njemačka je tvrd orah. N/FSBiH

prije 3 dana

Euro u Njemačkoj ušao je u završnu fazu. Posljednjih osam reprezentacija traži pobjede, a očekuju nas četiri vrlo zanimljiva duela u ovoj fazi.

O četvrtfinalnim duelima pričali smo s bh. stručnjakom i nekadašnjim selektorom BiH Farukom Hadžibegićem.

Kapacitet za pobjedu

- To je utakmica za koju se može reći da je finale prije finala. Očekujem jednu dobru utakmicu, gdje bih lično volio da fudbal pobijedi - započeo je Faruk Hadžibegić za „Dnevni avaz“ pa nastavio:

- Imamo Francuze koji nisu opravdali očekivanja. Reći ću šta govore u Francuskoj, a to je da nikad u historiji francuskog fudbala nije bio toliko dobar igrački kadar, brojčano i kvalitetno, a ovo je Euro koji ova generacija igra najslabije otkako su zajedno. Ovdje ima dosta nepovjerenja, nezadovoljstva i kritika, ali kvalitet je na strani Francuske. Očekuje se da će se probuditi i potvrde ono što je bilo prije Eura.

Svi imaju kvalitet

Osvrnuli smo se i na preostale susrete na Evropskom prvenstvu, za koje Hadžibegić kaže da je zaista interesantno.

- Nizozemci nisu pobijedili lako Rumuniju, nego su odigrali kvalitetno i ozbiljno. Znali su da ih Rumunija, koja nema šta izgubiti, može iznenaditi. Ušli su s dosta opreza, dali golove kad je trebalo, mada nije to bilo tako lagano kao što rezultat 3:0 govori. Nizozemska je selekcija s puno kvaliteta. Opet, igraju s Turskom, koja je vrlo dobra reprezentacija. Većina igrača igra po najvećim takmičenjima i taj voljni moment mislim da je na njihovoj strani. Vidio sam da i Erdoan dolazi, tako da možemo očekivati jednu spektakularnu utakmicu. Nadam se da će moći iskontrolisati svoje emocije na tako velikoj utakmici protiv iskusne i lukave reprezentacije kakva je Nizozemska – kazao je Hadžibegić.

Bh. stručnjak je kazao da je došlo vrijeme kad nema izrazitih autsajdera i favorita.

- Davno je prošlo vrijeme „ovi su favoriti i ovi gube“, davno je prošao period kad Švicarska nije znala igrati fudbal ili Gruzija koja je došla na Euro. Zaboravljamo da su reprezentacije sastavljene od igrača koji igraju međunarodna takmičenja. Svi donose kvalitet svojim selekcijama. Nema danas laganih protivnika kako god se on zvao. Nažalost, to je stvarnost koju mi nismo shvatili još. Ne smiju se podcjenjivati Švicarci. Nekad su dobra i iznenađenja. Vrlo atraktivno igraju – zaključio je Faruk Hadžibegić razgovor za „Dnevni avaz“.

O favoritima

- O favoritima za osvajanje sam govorio 3-4 puta, pa sam svaki put pogriješio. Ipak, mislim da novog prvaka možemo tražiti između Španaca, Francuza i možda Nizozemaca – kazao je Faruk Hadžibegić. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.