LEGENDARNI NAPADAČ

Elvir Bolić o Evropskom prvenstvu za "Avaz": Englezi su katastrofa, ali ne vjerujem u iznenađenja

Hrvatima je sreća okrenula leđa. Srbija je bila ispod svakog nivoa. Favoriti igraju koliko im trebaju

Bolić: Ključna je fizička sprema. Screenshot

6.7.2024

Nakon što smo saznali prva dva polufinalista ovogodišnjeg izdanja Evropskog prvenstva, subota je rezervirana za još dva duela, koja će nam otkriti preostale učesnike.

O dešavanjima na Evropskom prvenstvu, favoritima, iznenađenjima – pozitivnim i negativnim, razgovarali smo s Elvirom Bolićem, legendarnim napadačem reprezentacije BiH.

Nema sreće

- Mislim da je čitavo Evropsko prvenstvo jako interesantno. Neizvjesni mečevi, početak je bio možda i kvalitetniji, poslije je u grupama bilo i taktiziranja, ali što se tiče nokaut-faze prošli su favoriti. Čak i utakmica Austrija – Turska je bila „50-50“, možda su Austrijanci bili blagi favorit. Ostali su to odradili na znanje i iskustvo. Ove što se sad igraju bit će jako neizvjesne – započeo je Elvir Bolić za "Dnevni avaz“.

Nekadašnji as BiH je istakao Engleze kao ekipu koja je podbacila igrom, iako su rezultati tu.

Engleska: Igraju ispod očekivanja. AP

- Kad gledamo ekipu, igrače i u kojim klubovima igraju, ovo što su Englezi dosad pokazali je najveće razočarenje. Isto tako, to su veliki igrači, pa je mogućnost da kroz turnir poboljšavaju igru, te i da će individualni kvalitet doći do izražaja. Mislim da su, bez obzira na sve, favorit protiv Švicarske. 

Švicarci su vrlo dobra ekipa, kolektivno dobro stoje na terenu, ali, kažem, ako Engleska odigra kako može, onda mislim da su oni favorit. Mada, ako budu igrali kao što su dosad, onda neće proći – rekao je naš nekadašnji reprezentativac.

Glavni faktori

Neizbježan je bio razgovor i o selekcijama iz regiona, koje su također imale promjenljive uspjehe u prethodnim sedmicama.

- Slovenci su, gledajući na sve faktore, napravili dobar rezultat. Dobro su igrali. Što se tiče Srbije, ona je malo veće razočarenje. Gledajući u igrače koje imaju, mislim da, bez obzira na osvajanje ta dva boda, igra nije bila zadovoljavajuća. Zašto je to bilo tako, ne znam. Hrvatska je mogla proći. Dva puta su gubili bodove u posljednjim minutama. Da u bilo kojoj nije primila gol, onda bi prošli. Nisu oni toliko razočarali. Gledajući te dvije utakmice, nisu ovaj put imali sreće. Bilo je tu evropskih i svjetskih prvenstava kad su igrali i lošije utakmice pa prolazili na sreću, ali ovaj put im je ona okrenula leđa. Da su prošli, bili bi težak protivnik za sve. Očito je i da kod njih dolazi malo smjene generacije. I to ne samo kod njih, već kod mnogih reprezentacija – istakao je nekadašnji reprezentativac.

Za kraj, Bolić je istakao selekcije koje vidi kao favorite za prvake Evrope, te analizirao faktore koji su ključni.

- Gledajući igrače, klupu – sve te velike ekipe imaju prednost, jer oni i kad igraju loše, prolaze. To najbolje pokazuju Englezi, koji igraju katastrofalno. Oni ako budu dobro igrali, svakako će prolaziti. Kao favorite, imamo tu Francuze, Špance, Portugalce – ekipe koje su se navikle na velika takmičenja. Teško je očekivati od Švicarske i Turske, koje bez obzira na sve moraju odigrati iznad svog kvaliteta, da će napraviti neko iznenađenje. Mislim da će sreća i fizička sprema utjecati na krajnji ishod. Mislim da je teško da će napraviti neko iznenađenje – zaključio je Elvir Bolić razgovor za "Dnevni avaz“.

Zamor igrača

- Prve utakmice koje smo gledali su bile mnogo energičnije. Već sad vidimo jedan zamor. Vidjeli smo upravo tu utakmicu Austrije i Turske, koju smo spomenuli, kako su igrači „popadali“ na terenu. Vidi se da su igrači iscrpljeni. 

Ekipe koje imaju mogućnost dobrih zamjena imaju puno veću šansu da naprave dobar rezultat u nokaut-fazi. Mislim da će se utakmice rješavati u posljednjih 30 minuta, te da će ekipe koje budu fizički spremnije biti u velikoj prednosti – rekao je Bolić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.