POTENCIJALNA KATASTROFA

Siti se suočava sa 115 optužbi: "Građanima" prijeti izbacivanje

Epilog će biti poznat početkom sljedeće godine, a proces će, ako ne bude prekida, trajati dva i po mjeseca

Siti: U nepovoljnom položaju. AP

N. H.

15.8.2024

Aktuelni prvak Engleske Mančester siti suočit će se sa 115 optužbi o navodnom kršenju pravila Premijeršipa na sudskom saslušanju koje počinje u septembru. 

Epilog će biti poznat početkom sljedeće godine, a ako bi bilo dokazano kršenje finansijskih pravila, Siti bi mogao biti izbačen iz prvenstva. 

Prema pisanju "Timesa", proces će, ako ne bude prekida, trajati dva i po mjeseca. Siti, očekivano, negira sve optužbe i klub ističe da ima dokaze kojima će pokazati da nije kriv.  

- Sitiju prijeti ispadanje iz Premijeršipa ako se dokažu najteže optužbe protiv njega. Navodna kršenja pravila uključuju nepružanje tačnih finansijskih informacija za devet sezona, nepružanje potpunih pojedinosti o plaćama bivšeg menadžera Roberta Manćinija (Mancini) tokom četiri sezone koje je proveo u klubu, od 2009. do 2013. godine, te nepružanje potpunih pojedinosti o plaćama igrača – uključujući bivšeg veznog igrača Jaja Turea (Yaya Toure) – tokom šest sezona od 2010./11. do 2015./16. - navodi Times.

- Klub je također optužen da nije sarađivao u istrazi i predaji dokumenata prema potrebi tokom pet sezona od 2018./19. do 2022./23. - dodaje se.

Izbacivanje bi bilo katastrofalno po Siti, s obzirom na to da su bili prvaci četiri godine uzastopno, ali to nije jedina kazna koja se spominje. Naime, moguć je i gubitak bodova, kao što je prošle sezone bio slučaj s Notingemom i Evertonom. 

UEFA je izbacila Siti iz Lige prvaka 2019. godine na dvije sezone, ali je Sportski arbitražni sud (CAS) tu kaznu poništio. 

I tada su "Građani" optuženi za prikrivanje svih finansijskih detalja poslovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.