ODLUKE

Sud blokirao pokušaj Mileia da omogući da fudbalski klubovi pređu u privatno vlasništvo hitnom uredbom

Međutim, taj status klubovima pruža i ogromnu socio-kulturnu vrijednost koja nadilazi fudbal

Kriza u Argentini. Fena

FENA

4.9.2024

Sud u Buenos Airesu blokirao je pokušaj argentinskog predsjednika Javiera Mileia da omogući da fudbalski klubovi pređu u privatno vlasništvo hitnom uredbom.

Milei je došao na vlast u decembru obećavši da će se uhvatiti u koštac sa argentinskom ekonomskom krizom tako što će napraviti masivne rezove javne potrošnje i privatizovati čitave dijelove javnog sektora.

A desničarski libertarijanac želi primijeniti pristup i na fudbal, s najpopularnijim argentinskim sportom koji je opustošen lošim finansijskim upravljanjem i korupcijom, a potrebna su mu ulaganja u ključnu infrastrukturu.

Ali pravni status argentinskih fudbalskih klubova kao "asociaciones civiles" - neprofitnih građanskih udruženja - sa odborima i predsednicima koje biraju desetine hiljada članova, može odbiti privatne investitore, koji ne bi mogli da kontroliraju šta se radi s njihovim novcem.

Međutim, taj status klubovima pruža i ogromnu socio-kulturnu vrijednost koja nadilazi fudbal; mnogi klubovi igraju centralnu ulogu u svojim zajednicama, a profesionalne fudbalske operacije pomažu u finansiranju drugih sportova unutar kluba, pa čak i drugih kulturnih i obrazovnih aktivnosti.

Ovaj je argument iznio je Argentinski fudbalski savez (AFA), koji je uložio žalbu na Mileijev hitni dekret. Inzistirao je na tome da radi po "čvrstom modelu" i žalio se na "očigledno miješanje države u privatne subjekte" za koje je rekao da "krši bezbroj članova ustava".

Sudija Elpidio Portocarrero Tezanos Pinto se složio i privremeno je poništio odredbe dekreta "do donošenja konačne presude".

- Nijedna osoba koja je prošla kroz život sportskog i društvenog kluba, u bilo kojoj njegovoj ekonomskoj dimenziji – uključujući i besplatnu – ne može poreći transcendentalni značaj koji je on imao za njihov razvoj - naveo je sudija.

Muška reprezentacija Argentine je aktuelni svjetski prvak na međunarodnom nivou, nakon što je pobijedila Francusku u finalu Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine, ali domaća liga je klizila daleko iza regionalnog rivala Brazila, a argentinski klubovi su sve više prisiljeni prodavati svoje najbolje igrače.

Za Mileija, koji je u više navrata kritizirao "model siromaštva" argentinskog fudbala, rješenje je privatizacija, uključujući i njegov vlastiti klub, giganta iz Buenos Airesa Bocu Juniors.

- Nema više socijalizma siromaštva - objavio je na društvenoj platformi X 12. jula.

U decembru, samo sedmicu dana nakon početka svog predsedničkog mandata, Milei je učestvovao na izborima u klubu za izbor novog predsednika.

Uz zviždanje i podsmijeh drugih članova, Milei je glasao za bivšeg argentinskog predsjednika Maurisija Macrija, sada Mileinog koalicionog partnera i također zagovornika privatizacije, ali je izbore dobio bivši argentinski reprezentativac i legenda Boce Juan Riquelme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.