O SUSRETIMA LIGE NACIJA

Amar Dedić iz Ajndhovena za "Avaz": Pokazat ćemo da nismo slučajno u najjačem rangu

Čast mi je biti dio tima koji predvodi legenda poput Sergeja Barbareza

Amar Dedić - Avaz
Amar Dedić - Avaz
Amar Dedić - Avaz
Amar Dedić - Avaz
Amar Dedić - Avaz
+2

5.9.2024

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine se već nekoliko dana priprema u Ajndhovenu ususret povratnim susretima u A diviziju Lige nacija. 

Put će "Zmajevi“ započeti protiv Nizozemske 7. septembra, a onda će tri dana kasnije gostovati Mađarskoj. Ovi mečevi će u neku ruku i svečano predstaviti novu ideju selektora Sergeja Barbareza, te kako bi to naša selekcija zaista trebala izgledati u narednom periodu.

Očekivanja su velika, ali izgleda da naše reprezentativce nije strah doživljaja koji slijede. Barem smo to mogli izvući od Amara Dedića, jednog od najtraženijih bekova Evrope i standardnog reprezentativca, koji je govorio za "Dnevni avaz“ o budućim protivnicima, atmosferi u kampu, ali njegovom ljetu.

Motiv više

- Sigurno je da su sve ekipe koje se takmiče u A ligi veoma kvalitetne, tako da nas očekuje šest jakih utakmica do kraja godine. Počinjemo sa dva gostovanja koja će sigurno biti teška. Nama je motiv više kad igramo protiv visoko rangiranih protivnika i bit ćemo borbeni na terenu. Nismo ni mi slučajno u najvišem rangu Lige nacija i spremni smo da to pokažemo u utakmicama koje su pred nama – započeo je Amar Dedić za "Dnevni avaz“.

Teško je izbjeći temu prošlih kvalifikacija za Euro. Još je teže oteti se utisku da je BiH sigurno bolja od nekih selekcija koje su izborile plasman na evropsku smotru selekcija. Zvijezda RB Salzburga smatra da ih „moramo ostaviti iza sebe“.

- Prošle kvalifikacije nisu se odvijale onako kako smo željeli, ali moramo to sad ostaviti iza sebe. Jednostavno, moramo gledati naprijed i pokazati da smo puno bolji od onog što smo prikazali prošle godine. Imamo dosta kvalitetnih igrača i očekujem da napravimo dobre stvari u narednom periodu – objasnio je "Zmaj“.

Nova energija

Naš reprezentativac je propustio junsko okupljanje, kada smo igrali protiv selekcija Engleske i Italije, pa mu je ovo bila posebna prilika za formalno upoznavanje sa Sergejom Barbarezom na relaciji igrač-trener.

Dolazak Dedića na okupljanje reprezentacije. N/FSBiH

- Sergej Barbarez je veliko fudbalsko ime u našoj zemlji i čast mi je što sam dio tima koji on predvodi sa klupe. Nažalost, propustio sam junsko okupljanje, ali vidim da je selektor donio novu energiju u tim. Siguran sam da će to biti vidljivo i na terenu – istakao je Dedić.

Ponekad se čini da je reprezentativac BiH mnogo stariji nego što uistinu jeste. Ipak, radi se o 22-godišnjem fudbaleru i njegov put, može se slobodno reći, tek započinje.

- Moji ciljevi su uvijek najveći i radim jako i naporno kako bi mi to donijelo najbolje rezultate u životu i karijeri. Teško je sad gledati daleko u budućnost, ali ja ću sigurno dati sve od sebe kako bih imao uspjehe, kako na klupskom, tako i na reprezentativnom nivou – zaključio je Amar Dedić razgovor za "Dnevni avaz“.

Fokus na reprezentaciju

Za Dedićem su mnogi evropski klubovi "okretali glavu“, ali RB Salzburg je bio odlučan u ideji da ga ne puste.

Odbili su pozive Barcelone i Napolija, ali bek "Zmajeva“ je sada fokusiran samo na selekciju.

- Sigurno da je velika stvar kad vam se ime dovodi u vezu sa tako velikim klubovima, ali iskreno, sad sam na okupljanju reprezentacije i to je jedino na šta sam fokusiran u ovom trenutku – kazao je Dedić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.