OVO ĆE BITI 5. MEČ

Barbarez je pogađao protiv Mađarske, ali BiH ne zna za pobjedu protiv večerašnjeg rivala

Ususret večerašnjem susretu, prisjetit ćemo se prethodnih duela protiv selekcije Mađarske

BiH: Popravni nakon Nizozemske. N/FSBiH

E. Ć.

10.9.2024

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će u sklopu 2. kola Lige nacija gostovati selekciji Mađarske.

S Mađarima smo igrali četiri puta do sada, ali još uvijek ne znamo za pobjedu. Zanimljivo da im je u prošlosti jedan gol dao naš sadašnji selektor Sergej Barbarez, a nadamo se da će večeras bivši kapiten s klupe skicirati pobjedu protiv nezgodnog rivala.

Ususret večerašnjem susretu, prisjetit ćemo se prethodnih duela protiv selekcije Mađarske.

Prvi međusobni susret odigran je 1999. u Budimpešti. Bio je to prijateljski meč koji je završen bez pobjednika (1:1), a gol za Bosnu i Hercegovinu bio je djelo Mehe Kodre.

Dvije godine kasnije novi prijateljski meč i novi remi s identičnim rezultatom od 1:1. Ovaj duel se igrao u Zenici, a strijelac za BiH bio je sadašnji selektor Barbarez.

Prošlo je pet godina između naredne utakmice s Mađarskom koja je došla u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2008. godine.

Mađarska je u Zenici slavila rezultatom 3:1. Jedini gol dao za BiH dao je Zvjezdan Misimović, a interesantno da je sadašnji direktor nacionalnih selekcija Emir Spahić pocrvenio na tom meču.

Posljednji međusobni okršaj BiH i Mađarske odigran je 2007. godine, kada su Mađari upisali minimalan trijumf (1:0). Vrijedi istaći da je tada selektor BiH bio Fuad Muzurović koji je predvodio ekipu nakon čuvenog bojkota.

Rezime međusobnih okršaja:

- dva remija i dva poraza

- tri data i šest primljenih golova

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.