TESLIN MODEL

Nova ekstravagantna kupovina Šakila Onila: Ovo je zabranjeno u Evropi

Javnosti je poznata njegova strast prema vrhunskim automobilima

Onil: Već posjeduje jedan. X

Dž. R.

prije 6 dana

Šakil Onil (Shaquille O’Neal), legenda NBA košarke, ponovo se bacio na ekstravagantno trošenje novca. Ovaj put je odlučio da kupi Teslin model automobila pod nazivom "Cyberbeast".

Ovaj model automobila ima snažniji model motora od "Cybertrucka", a njegova ljubav prema automobilskim inovacijama dobro je poznata svima, a ova kupovina samo naglašava strast prema vrhunskim automobilima.

Dva automobila

Ono što je posebno zanimljivo, jeste da on već posjeduje jedan model, a objasnio je zašto je kupio još jedan.

- Ne bih da budem nepristojan, ali nedostaje mi moj Cybertruck i ne želim da ga šaljem iz Vegasa u Atlantu. Dakle, samo ću kupiti još jedan - kazao je Šak.

Čak je i Ilon Mask (Elon Musk) primjetio Šakovu novu kupovinu i podijelio je njegov post na Twitteru.

"Cybertruck" je sve popularniji u SAD-u, pogotovo zbog dizajna, a za njega je potrebno izdvojiti oko 100.00 eura.

Evropsko tržište

Tužna vijest za Evropljane, nije ga moguće kupiti na tom tržištu. Najveći razlog za to je što su u Evropi ljudi nisu skloni kamionetima, a ni ceste nisu prilagođene za njih.

Evropski propisi zahtijevaju i da nijedan vanjski ugao na automobilu ne smije biti oštar, tj. mora imati minimalnu zaobljenost, uz najmanje zaobljenje od 3,2 milimetra. Cybertruck je, pak, sklopljen od pravilnih čeličnih poligona, a vanjski uglovi su mu značajno oštriji od navedenog.

Također, postavlja se i pitanje kategorizacije. Prazan "Cybertruck" teži oko 3,1 tonu, a ukupna mu je najveća dopuštena masa, ovisno o modelu, između 4 i 4,5 tone. Time on prelazi iz kategorije B (najveće dopuštene mase od 3,5 tone) u C1, što znači da ga se ne bi smjelo voziti s običnom vozačkom dozvolom za lična motorna vozila, već onom za lake kamione.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.