TRENER HAJDUKA

Gatuzo vodio ekipu do pobjede nad Dinamom: "S predsjednikom ne pričam mjesec, ali bio bih g*vno kad bih napustio ove igrače"

Livaja je podrška mladima, podrška starima, jede pravilno i treba tako nastaviti jer je već dovoljno svoje karijere bacio u vjetar

Gatuzo: Kalinić nije lažov. Matija Habljak / PIXSELL

S. S.

14.9.2024

Fudbaleri Hajduka šokirali su na Maksimiru Dinamo u velikom derbiju te odnijeli u Split sva tri boda. Heroj je bio najveći miljenik navijača ovog kluba Marko Livaja.

Nakon meča je sve prokomentarisao Hajdukov trener Đenaro Gatuzo. 

- Bojim se samo smrti jer volim živjeti i volim ovaj posao pa bi mi bilo žao da umrem. Iskreno, dosta sam zaradio u karijeri da mogu živjeti do kraja života, a ovaj posao me ispunjava. Ne bojim se ničega - rekao je.

Dodao je da svaka pobjeda nosi svoju priču, ali da je ovo bila magična noć.

- Ove smo se sezone uvjerili da nema laganih utakmica i mi moramo nastaviti ozbiljno raditi. Sad nas čeka Kup, težak terena, a prije svega sad povratak kući pet, šest sati autobusom - istakao je.

Samo umor

Dobio je pitanje i za partiju Livaje, ali i za zdravstveno stanje s obzirom da se držao za nogu, a Gatuzo je kazao:

- Sve je u redu, samo umor. Zadnja dva i po mjeseca Marko je bio sjajan. Skinuo je sedam, osam kila, trči, trenira, lider je i gura naprijed cijelu ekipu. Ovo je pobjeda cijele ekipe i moja pobjeda jer sam uspio njegovu karijeru produžiti, jer je nekad u karijeri preslabo trenirao. Njemu je majka priroda dala veliki talent, koji može koristiti još više. Za razliku od mene, koji nisam bio tako talentiran, ali sam uspio jer sam puno trenirao. On je podrška mladima, podrška starima, jede pravilno i treba tako nastaviti jer je već dovoljno svoje karijere bacio u vjetar - poručio je.

U klubu su se desile velike turbulencije, pa je otkaz dobio i sportski direktor Kalinić koji je doveo Gatuza, pa je dobio pitanje da li je ekipa važnija od dešavanja u klubu.

- Dobili smo ovu utakmicu i moramo poštovati naše navijače, jer nas oni guraju. Naši navijači traže poštovanje. Moj cilj je usmjeriti ovaj brod, ne želim se svađati s nikime pa da vidimo dokle ćemo ići. Ja sam trener i to je moj posao. Neću stavljati nikakve velike ciljeve ispred sebe nego ćemo trudim i radom vidjeti gdje ćemo stići. Znamo ko je predsjednik i uprava i poštujemo budžet. Ne želim nikakav rat, ali želim da svi radimo svoj posao. Da trener bude trener, predsjednik da bude predsjednik i tako dalje. Bez svađe, to je fudbal.

Na pitanje o konferenciji za medije Nikole Kalinića, Gatuzo je rekao da je najbolje takvu temu zatvoriti i prebaciti se na fudbal.

- Predsjednik je rekao da ne pričamo desetak dana, ali to nije istina jer ne pričamo mjesec dana. Sve što mogu reći je da Nikola nije lažljivac i vrijeme je da uživamo u pobjedi.

"Hajduk je religija"

Dobio je i pitanje da li pobjeda zbližila ekipu nakon turbulencija u klubu, a on ističe da što se tiče same ekipe nije bilo poteškoća.

- Bilo je malo u treningu, ali zadnja dva i po mjeseca igrači daju sve od sebe i zaslužili su ovu pobjedu. Zahvaljujući njima sam ja još ovdje, a i zahvaljujući i Nikoli Kaliniću. Kad sam dolazio ovdje, Nikola mi je rekao da je Hajduk religija i zbog njega sam došao. Već prije sam na televiziji rekao da ovu pobjedu mogu posvetiti njemu. Nikola je imao veliku karijeru, veliki je Hajdukovac, a nije lažljivac. Iza sebe imam 400 utakmica kao trener velikih klubova, imam iskustva i osjetio sam da su mi ovi igrači dali srce i ruku i ja ih ne smijem razočarati i neću ih razočarati. Zato neću otići. Bio bih g*vno i mali čovjek kad bih sad napustio ove igrače. Kad to ne bih osjetio, šetao bih svoje pse u Marbelji. Znali smo kakva će ovo utakmica biti protiv jedne tako kvalitetne ekipe. Znali smo da ćemo patiti. Igrali smo presing, morali smo ih stisnuti i tu smo dosta riskirali. Mi nemamo igrača koji mogu iznijeti loptu na 50-60 metara nego moramo igrati. Imali smo i sreće. Dinamo je po krilu neuhvatljiv, ali bili smo hrabri. Morali smo biti pažljivi jer je gotovo ako protiv Dinama izgubiš loptu. Dva, tri puta smo dobro zaplivali, ali uspjeli smo ispraviti pogrešku i dobiti utakmicu - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.