LIGA PRVAKA

Nestvarni Raja spasio Arsenal protiv Kolašinca i Atalante, Barcelona pala u Kneževini

Golman "Topnika" je prvo odbranio penal Reteguiju, a onda i odbitak

S meča Atalante i Arsenala. AP

E. Ć.

prije 2 sata 58 minuta

Večerašnjim utakmicama kompletirano je prvo kolo Lige prvaka koja se od ove sezone igra u novom formatu - s 36 ekipe i jedinstvenom grupom.

Nakon što su ranije Bajer Leverkuzen i Benfika imali uspjeha kao gosti protiv Fejnorda (4:0), odnosno Crvene zvezde (2:1), u mečevima koje su krenuli od 21:00 domaćini su bili nešto bolji.

Monako je na svom stadionu uspio srušiti Barcelonu koja je nezaustavljiva u Španiji s 2:1. Kneževima je posao olakšalo isključenje Erika Garsije (Garcia) već u 11. minuti. 

Samo pet minuta kasnije Magnes Akliuče (Maghnes Akliouche) je doveo Monako u vodstvo, ali se Barcelona vratila u život u 28. preko Lamina Jamala (Yamal).

Junak velike pobjede Monaka bio je rezervista Džordž Ilenikena (George Illenikhena). Ovaj 18-godišnjak je u igru ušao u 59., a 12 minuta kasnije srušio Barcelonu.

S meča Monaka i Barcelone. AP

Do pobjede je došao još jedan francuski tim, Brest koji je u historijskoj, prvoj utakmici u Ligi prvaka savladao Šturm našeg Jusufa Gazibegovića (2:1).

Brest je poveo preko Iga Magnetija (Hugo Magnetti)u 23., ali je Fernandes autogolom poništio prednost svog tima u nadoknadi prvog dijela.

A onda je historijski trijumf Brestu donio Abdalah Sima (Abdallah) u 56. minuti. Vrijedi istaći da je Gazibegović odigrao cijelu utakmicu i požutio u 83. minuti.

Gazibegović u zračnom duelu. AP

U Madridu je Atletiko savladao Lajpcig nakon preokreta (2:1). Poveli su Nijemci preko sjajnog Slovenca Benjamina Šeška u 4., ali je vodstvo Lajpciga poništio iskusni Antoan Grizman (Antoine Griezmann) u 28. minuti.

Mogao je Lajpcig i do pobjede, ali je Jusuf Polsen (Youssef Poulsen) propustio sjajnu šansu u 77. minuti kada je glavom šutirao pored gola.

I kako to obično biva, stigla je kazna za promašaj. Igrao se 90. minut kada je Grizman asistirao, a Hose Himenez (Jose Gimenez) pogodio za trijumf "Jorgandžija".

Detalj s meča u Madridu. AP

Neriješeno je bilo u Italiji gdje su Atalanta i Arsenal odigrali duel bez golova.

Najbolju šansu na utakmici imao je Mateo Retegui u 51. minuti susreta. Prvo mu je penal odbranio David Raja (Raya), a onda mu se lopta odbila, no i drugi pokušaj mu je zaustavio sjajni golman Arsenala.

Intervencije Raje. Platforma X

Sead Kolašinac je odigrao svih 90 minuta za Atalantu. Ovo mu je bio prvi meč u Ligi prvaka za tim iz Bergama, a sudbina je htjela da bude protiv bivše ekipe.

Rezultati i strijelci na večerašnjim utakmicama:

Monako - Barcelona 2:1 (Akliuče 16', Ilenikena 71' / Jamal 28')

Brest - Šturm 2:1 (Magneti 23', Sima 56' / Fernandes autogol 45+1')

Atletiko Madrid - Lajpcig 2:1 (Grizman 28', Himenez 90' / Šeško 4')

Atalanta - Arsenal 0:0.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.