TRENER IGMANA IZ KONJICA

Husref Musemić za "Dnevni avaz": Cilj je opstanak

Mladi igrači iznijeli veliki teret. VAR je donio pomak

Musemić: Imali smo neke probleme. FK Igman Konjic

jučer

Fudbaleri Igmana iz Konjica su nakon tri poraza u četiri uvodna kola Wwin lige BiH napravili sjajan preokret od reprezentativne pauze i upisali četiri uzastopna trijumfa. 

Konjičani nakon devet nepotpunih kola zauzimaju šesto mjesto sa 13 bodova, te se ne nalaze daleko od mjesta koje bi na kraju sezone potencijalno moglo donijeti i Evropu.

Trener Igmana Husref Musemić je u razgovoru za "Dnevni avaz“ govorio o turbulentnom početku, ali i preokretu. Započeo je rekavši da je "tako u ovom poslu“.

- Nekad imate period kada vas ne ide i kada vas ide. Mi smo početkom prvenstva imali problema s povrijeđenim igračima. Desilo nam se u prvom kolu protiv Posušja da se povrijede dva golmana, što je rijetkost u fudbalu. 

Pratili su nas problema, ali i raspored nismo imali sjajan. To je tako kad vas ne ide. Isto tako, kad vam se poklope neke stvari, pa vam krene dobro. To je u sportu normalno – započeo je Husref Musemić razgovor za "Dnevni avaz“

Iskusni stručnjak i nekadašnji legendarni fudbaler Sarajeva i Crvene zvezde nije štedio riječi hvale za mlade igrače.

- Promijenili smo malo kad je u pitanju stil igre i taktika. U trenutku kada se lomilo u kojem će pravcu Igman krenuti, tri-četiri mlada igrača su iznijela teret, što je, opet kažem, rijetkost u fudbalu. 

Tu mislim na Nurkovića, Buturovića, Posinkovića, Mešića – to su sve igrači koji su nam pomogli, kada nije bilo onih na koje smo možda i računali da će igrati. U jednom momentu smo imali osam ili devet igrača koji su bili povrijeđeni, tako da su njih četvorica iznijeli dosta tereta. Ništa mi nismo specijalno promijenili kada je rad u pitanju. 

Jesmo nešto malo u stilu. Naravno, tražili smo u svakoj utakmici da budu što više motivisani, jer ako nemate taj segment onda i ne možete napraviti nešto više – kazao je Musemić, pa dodao:

- Mislim da smo u ljetnom roku napravili dobar potez. A šta to znači? Doveli smo mlade igrače, računali smo na to U-21 pravilo i, onda, ne samo da imamo igrače koji može igrati, nego i da bude konkurentan. Imamo tri-četiri igrača koji su takvi. Mislim da nijedna ekipa nema to.

Pobjednički pogodak proteklog vikenda protiv GOŠK-a pogodio je Džunior Talo (Junior Tallo), a internacionalac iz Obale Slonovače, nekadašnji član Intera, Rome i francuskog Lila, zadivio je mnoge svojim kvalitetom.

- Dugo smo čekali papirologiju. To je dug proces kada su u pitanju igrači iz Afrike. On je kvalitetan igrač. Međutim, još uvijek nije fizički spreman, nema dovoljan broj utakmica u nogama, ali pomalo ga ubacujemo. 

Jučer (prekjučer, op. a.) je igrao poluvrijeme, protiv Slobode isto tako, u Doboju deset minuta. Mislim da će i on poslije pauze biti u boljem fizičkom stanju, a njegov kvalitet i znanje sigurno da nije upitno – objasnio je Musemić.

Za kraj, razgovarali smo i o najvećoj ovosezonskoj promjeni u Wwin ligi BiH – VAR sistemu.

- Nema ništa idealno. Koji god pravilo, zakon da se uvede, ništa neće biti tako. Ipak, mislim da je donio pomak kad je u pitanju regularnost. I te greške sudijske, ovakve ili onakve, svjesne ili nesvjesne, ne znam, ali je mnogo golova priznato koje mi ne bismo vidjeli i dosta poništeno. 

Ima tu malo i fula, ali to je normalno. U svakom slučaju, mislim da je pomak – zaključio je Musemić razgovor za "Dnevni avaz“.

(Ne)potrebno pravilo

Pravilo "zaštićenog godišta“, odnosno da jedan U-21 igrač mora uvijek biti na terenu donijelo je nekoliko neočekivanih situacija u prethodnim sedmicama.

- Mislim da to pravilo ne treba postojati. Ja kao trener ću staviti da igra ako mislim da on to zaslužuje. Bilo da ima 19 ili 29 godina. Meni kao meni, ako procijenim da zaslužuje i da daje na terenu ono što mi očekujemo, on može imati 19 godina i on će igrati. Nema to veze s godinama. 

Mislim da se i igrači opterete zbog tog pravila: "Ja igram zato što imam 21 godinu. Jesam li ja taj, nisam li ja taj...“ Znate kako to ide – kazao je Musemić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.