ANALIZA

Da li je Liga nacija Barbarezov peh

Gledano kroz nešto realniju prizmu, porazi od Nizozemske, Njemačke, Italije i Engleske ne bi trebali nikoga da čude

Sergej Barbarez. N/FS BiH

prije 4 sata 34 minute

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine upisala je novi poraz u Ligi nacija. Ovaj put je na Bilinom polju bila bolja selekcija Mađarske golovima zvijezde Liverpula Dominika Soboslaja (Szoboszlai). 

Ujedno, to je bio i peti poraz otkad je na klupu "Zmajeva" sjeo Sergej Barbarez. Jedini (relativno) pozitivan rezultat je bio remi bez golova protiv istog protivnika u Budimpešti u prošlom ciklusu Lige nacija.

Realnost je bolna

Gledano kroz nešto realniju prizmu, porazi od Nizozemske, Njemačke, Italije i Engleske ne bi trebali nikoga da čude. Jedna pobjeda u posljednjih godinu dana i to protiv Lihtenštajna, dokaz je da "Zmajevi" nisu ni blizu nivoa reprezentacija s kojima se takmiče. 

Što je i očekivano, s obzirom da mi ne bismo ni trebali biti dio A divizije Lige nacija. 

Ako se prisjetite, pod selektorom Petevom reprezentacija BiH je na domaćem terenu pobijedila Rumuniju i Crnu Goru sa po 1:0, te Finsku 3:2. Na gostovanjima smo dva puta igrali 1:1 (Finska i Crna Gora), dok nas je Rumunija deklasirala u posljednjem kolu (4:1). 

Poređenja radi, ta ista Rumunija, koja je igrala u nokaut-fazi minulog Evropskog prvenstva je tada ispala iz B divizije, a mi smo kao prvoplasirani prošli u A diviziju, te dobili i priliku za plasman na Euro kroz baraž. Naravno, to nismo iskoristili. 

Pravi čovjek - pogrešno mjesto i vrijeme

Sada se vraćamo na Sergeja Barbareza i sadašnju selekciju Bosne i Hercegovine. 

Činjenica je da talenta ima, ali ne previše. Činjenica je i da su protivnici nekoliko klasa iznad nas, te da mi uistinu nemamo šta tražiti.

Ono što može zabrinuti je da bi se navijači mogli okrenuti i protiv Barbareza. Pet poraza u šest utakmica nije malo. Međutim, niko neće reći ko su protivnici bili u tom periodu. 

Da li bi Barbarezu bilo lakše da su u pitanju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo? Sigurno. Jednostavnije je igrati protiv selekcija koje su nas u proteklom ciklusu znale dobro "preslušati" poput Luksemburga, Islanda ili Slovačke, nego protiv četiri reprezentacije iz top 15 na svijetu.

Stoga, može se reći da je Sergej Barbarez (za njega) došao u pogrešno vrijeme na klupu.

Mada, kako smo prolazili u proteklih 18 mjeseci u svim vidovima kvalifikacija, pod nekoliko različitih selektora, činjenica je da BiH i nema puno izbora nego istrpjeti ovaj pritisak. Preživjeti bez prevelike blamaže Nizozemsku i Njemačku u novembru, a onda se spremiti za kvalifikacije za Mundijal. Dobit ćemo ponovo tešku grupu, ali i selekcije protiv kojih imamo validnu šansu, za razliku od nekih prethodnih protivnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.