OSTALI SPORTOVI

Izabrane maskote Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju

Vijesti.me

28.2.2018

AFP

Foto: AFP

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju, koje će biti održane od 24. jula do 9. avgusta 2020. godine, odabrali su maskote futurističkog izgleda koje podsjećaju na likove iz manga stripa, s velikim, izražajnim očima.

Maskote su izabrala djeca iz japanskih osnovnih škola.

Likovi koji imaju plavi ili rozi dijamantni uzorak dobili su najviše glasova - 109.041. U julu, najkasnije u avgustu, maskote će dobiti imena.

Organizatori su odlučili da djeca biraju maskote, jer tako žele povećati interes za olimpijske igre među mladima, a i osigurali su i transparentnost izbora.

Maskota plave boje namijenjena je za Olimpijske igre, dok je roza maskota za Paraolimpijske.

Pobjedničku maskotu osmislio je 43-godišnji japanski umjetnik Rjo Taniguči (Ryo Taniguchi). 

Guvernerka Tokija Juriko Koike (Yuriko) rekla je da su maskote "predivne" i pozvala javnost da zadrži "elan i entuzijazam" na manje od 900 dana od početka Igara.

Maskote Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju, koje će biti puštene u prodaju na ljeto ove godine, pokušat će da postignu uspjeh Suhoranga, malog bijelog tigra kojeg je dobio svaki sportista na pobjedničkom postolju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. 

Prve igre koje su imale maskotu - skijaša Šusa - bile su ZOI u Grenobleu 1968.

Maskote mogu donijeti značajan prihod, a to je pokazao Vinisijus, maskota Igara u Rio de Žaneiru 2016, koja je donijela zaradu od 300 miliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.