RUKOMET

Krešimir Krešić za "Avaz": Sretan sam zbog poziva selektora Smajlagića

Bio u kadetskoj reprezentaciji BiH, a potom dvije godine igrao za juniorsku selekciju Hrvatske

Krešimir Krešić. RK Trimo Trebnje

Piše: Er. B.

11.10.2022

Mladi desni bek, Čapljinac Krešimir Krešić (22) je dosad pametno birao sredine za svoj rukometni rast, a što sugerira i prošloljetna odluka da se odazove na poziv proslavljenog rukometaša Slovenije, a danas tamošnjeg selektora A reprezentacije i trenera u Trimu iz Trebnja Uroša Zormana.


Iskorak u karijeri

Slovenska liga je sama po sebi izvrsna posljednja odskočna daska ka najvišem rukometnom nivou, odnosno najboljim evropskim ligama, a Trimo je prethodnih godina hit ekipa. S klubom u kojem je prije nekih 20 godina nastupao i njegov sugrađanin Nikola Prce, Krešić je potpisao ugovor na dvije godine.

- Nakon četiri godine u Sesvetama sam dobio poziv od Uroša Zormana. Mislim da mi je to dobar iskorak u karijeri, želio sam doći u tako ambiciozan klub kakav je Trimo koji je već dvije godine završavao na drugom mjestu u Sloveniji. Sezonu prije toga je bio treći, a već ove sezone ciljamo na titulu prvaka Slovenije. Krenuli smo odlično u prvenstvo i nadam se da ćemo tako nastaviti – rekao je Krešić.

Trimo je klub s lijepom tradicijom, pet puta su prvenstvo završavali na trećem mjestu, a dva puta na drugom (i to posljednje dvije godine).

- Celje i Gorenje su veliki klubovi, a Trimo zadnjih godina kuca na vrata da uzme prvenstvo. Imamo dobru ekipu, spoj mladosti i iskustva i mislim da možemo uzeti titulu – optimista je Krešić koji ima vrijedan udio u rezultatima Trima ove sezone:

- Igram u oba pravca, dijelim minutažu sa saigračem, igramo pola - pola i s tim sam zadovoljan, pogotovo jer sam tek došao. Posljednju utakmicu sam zabio četiri gola, pretprošlu pet, tako da mislim da napredujem iz dana u dan i da ide sve bolje.


Razvojna liga

Ovaj nivo takmičenja svakako pogoduje njegovom razvoju.

- Liga je izjednačena pa ne možeš lako dobiti ni ekipe iz donjeg dijela tabele u gostima. Drugačije je nego u Hrvatskoj. Slovenska liga je dobra za razvoj igrača, dosta je mladih i odlično se radi - ističe Krešić.

Kao nagrada za ostvarene rezultate i igrački napredak došao je i poziv novog selektora reprezentacije BiH Irfana Smajlagića.

- Ja sam bio u kadetskoj reprezentaciji BiH, a potom sam dobio juniorsku selekciju hrvatske i igrao dvije godine. BiH nije ni imala tad juniorsku reprezentaciju. Već prošle godine je bilo priče o pozivu za A tim BiH koji sam dočekao ove godine. Dobio sam sad poziv Irfana Smajlagića i sretan sam i zadovoljan - zaključio je Krešimir Krešić.

Smajlagić je u svojoj prvoj akciji Krešića stavio na širi spisak rukometaša (samo igrači s užeg popisa će igrati prve dvije utakmice kvalifikacija za EP sa Slovenijom i Crnom Gorom), a plan je da mu pruži šansu i isproba ga na jednom od sljedećih okupljanja.

Ostojić prvi trener

Krešić se rukometom počeo baviti sa 15 godina u rodnoj Čapljini.

- Krenuo sam malo kasnije igrati rukomet nego što je to uobičajeno, ali nisam se puno zadržao u Čapljini - tri godine. Prvi i jedini trener u Čapljini mi je bio Josip Ostojić, mlad i perspektivan trener koji je dosta učio i trudio se svoje znanje prenijeti na nas. Također smo imali priliku sazrijevati uz nekoliko iskusnijih igrača. Potom sam dobio poziv od Davora Dominikovića u Sesvete. On se tu nije puno zadržao, bio je godinu dana pa sam dvije i pol godine sarađivao sa Silviom Ivandijom - ispričao je Krešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.