SP U SKIJAŠKIM SKOKOVIMA

Senzacija u drugoj seriji na Planici: Poljak osvojio zlato

U finalnoj seriji skakač iz Visle izveo je najdaži skok dana - 105 metara, što je novi rekord skakaonice

Petr Žila. Twitter

G. Š.

25.2.2023

Poljak Pjotr Žila (Piotr Zyla) je na “maloj” skakaonici na Svjetskom prvenstvu na Planici osvojio zlatnu medalju. Iskusni 36-godišnjak već je bio svjetski prvak od prije dvije godine iz Oberzdorfa, ali ovaj put je do trona stigao nakon tek 13. mjesto u prvoj seriji skokova.

Druga serije

Poljak je skočio 97,5 metara u inicijalnom pokušaju, što ga je u kombinaciji sa sudijskim bodovima svrstalo na 13. mjesto na polovini takmičenja. Međutim, kako to biva kada su u pitanju male daljine, konkurencija je bila vrlo zgusnuta, tako da je Žila i na 13. poziciji zaostajao samo šest bodova za vodećim Austrijancem Stefanom Kraftom (najboljih se deset u prvoj rundi uguralo u samo 4,7 bodova).

U drugoj seriji skakač iz Visle izveo je najdaži skok dana - 105 metara, što je novi rekord skakaonice. To je za tri metra bio duži skok od prvog sljedećeg skakača (Andreas Wellinger).

Poljak je tako osvojio treću titulu svjetskog prvaka. Naime, osim dva individualna zlata na “malim” skakaonicama (2021, 2023.) ima i ekipno iz Lahtija u 2017. Pored toga ima u karijeri još četiri bronze sa SP, te dvije ekipne bronze sa SP-a u letovima.

Kraft tragičar

Nijemac Velinger, drugoplasirani uoči finalne serije, ostao je na istoj poziciji i ukupno, dok je bronza također otišla u Njemačku, oko vrata Karla Gajgera (Geiger).

Tragičar je ispao Kraft, budući da je nakon vodstva na “poluvremenu” ostao bez medalje zbog skromnih 99 metara u drugom skoku.

Skakačima na SP-u još ostaje takmičenje mješovitih ekipa (nedjelja), “velika” skakaonica (petak) te ekipno posljednjeg dana (subota).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.