KAMBEROVIĆA POLJE

Pezer i Sinančević sutra će biti glavne zvijezde zeničkog mitinga, Tuka neće nastupiti

Prijavljeno je tačno 151 takmičara i takmičarki koji će se takmičiti u 14 disciplina

S današnje pres-konferencije. Fena

FENA

18.6.2024

Petnaesti međunarodni atletski miting “Zenica 2024”, u organizaciji Atletskog kluba Zenica, sutra će na Atletskom stadionu “Kamberovića polje” predsatviti takmičare iz Bosne i Hercegovine te svih zemalja bivše Jugoslavije, kao i iz Rumunije i Mađarske.

Bacači kugli

Predsjednik AK Zenica Hamza Alić podsjetio je na današnjoj pres-konferenciji kako je ovogodišnji miting, koji se tradicionalno održava prve srijede u mjesecu junu, pomjeren za 10-ak dana zbog Evropskog prvenstva, koje je od 7. do 12. juna održano u italijanskom Rimu.

- Nažalost, naš Amel Tuka ne trči ove godine (800 metara). Zaista nam je žao, ali tu su naši Mesud Pezer (bacač kugle), Dejan Mileusnić (bacač koplja)…- kazao je Alić, koji je najavio da će se sutra predstaviti i mlade snage tog kluba.

Prijavljeno je tačno 151 takmičara i takmičarki koji će se takmičiti u 14 disciplina. Osam u konkurenciji muškaraca, a šest u konkurenciji žena. Dolaze nam takmičari iz svih zemalja bivše Jugoslavije, zatim Mađarske i Rumunije.

Najzvučnije ime mitinga je naš Mesud Pezer, a tu su i vrsni bacači kugle i diska iz Rumunije. Nažalost, Elzan Bibić (Srbija) je u posljednji trenutak otkazao - kazao je direktor Mitinga Aziz Kevelj.

On je istakao kako su zbog mitinga u susjedstvu ove godine ostali bez nekih velikih imena iz regiona, ali su uradili maksimalno da osiguraju kvalitetne takmičare.

Pezer je, pak, istakao kako mu je uvijek drago nastupati u svom gradu i pred svojom publikom te da se osjeća potpuno spremnim za nastup. Cilj mu je, najavio je, pobijediti te prebaciti 21 metar.

Glavni konkurent bit će mu Srbijanac Armin Sinančević, koji je prije dvije godine u Minhenu osvoijo srebrenu medalju. Sinančević je prošle godine bio drugi u Zenici (20.84 m), iza Filipa Mihaljevića (21.50 m), dok je 2021. godine pobijedio na ovom mitingu s 21.42 metra. Pezer je tada bio drugi, s dužinom 21.35 metara.

Sinančević se, međutim, sada tek vraća u takmičarski ritam nakon povrede ramena te je u Rimu ostao i bez plasmana. Pezer je ove godine završio kao deveti u Evropi.

-Sigurno je da ću sutra dati sve od sebe, da ću pokazati svoju najbolju stranu…Imao sam malih povreda, prije mjesec i po dana u Baru. To me je spriječilo da napravim bolji rezultat i, možda, uzmem i medalju na EP-u. Za tim žalim, ali život je takav.

Glavu gore, idemo dalje. Doći će ta prilika gdje ću imati ponovo šansu da uzmem medalju. Duboko vjerujem da to mogu uraditi. Živim za to i svaki dan treniram svaki dan da se taj dan desi i da vjerujem da će se i desiti- uvjeren je Pezer.

Nakon zeničkog mitinga, 29. i 30. juna, najavio je, očekuje ga Državno prvenstvo BiH, nakon čega će na Vlašiću nastaviti pripreme za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

-Gledat ću da izgubljeni filing i tehniku maksimalno vratim od OI-a. Kao što sam rekao, fizički sam spreman i nisam ništa izgubio u tom smislu. Želim da se što bolje spremim za te OI, koje će biti moje treće u karijeri- podsjetio je Pezer.

Pezer je ove godine ostvario najduži hitac na dvoranskom takmičenju u Beogradu, gdje je bacio 21,42 metra, što je samo osam centimetara manje od olimpijske norme za Pariz. Međutim, izvjesno je da će Pezer biti bh. atletski predstavnik u Parizu, jer je, po rezultatu i rejtingu na ljestvicama, najbliži tom cilju od bh. atletičara i atletičarki.

Osam disciplina

Muškarci će se sutra takmičiti u osam disciplina: 100 m, 800 m, 3.000 m, Vis, Dalj, Kugla, Disk i Koplje, a žene u šest: 100 m, 400 m, 1.500 m, Dalj, Kladivo i Disk. Takmičenje počinje u 16.00 sati.

Direktor Javnog preduzeća za održavanje sportskih objekata u Gradu Zenica Nedim Talić istakao je kako su uspjeli osigurati sve uslove za uspješno održavanje i ovogodišnjeg takmičenja.

Prema instrukcijama i pravilima Svjetske atletske federacije, podsjetio je, svake tri godine nužno je obnavljati atletsku stazu, ali je to, podvukao je, u BiH jako teško izvodljivo zbog finansijske situacije.

-Nadam se da ćemo, uz podršku naših partnera i drugih saradnika na ovom projektu, uspijevati realizovati to do naredne godine - kazao je Talić. U planu je i izgradnja nove teretane za atletičare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.