ATLETIČARKA

Emina Omanović s dužinom sezone od 5.83 metra izborila finale u skoku u dalj na EP za juniore

Norma za finale iznosila je 6.15 metara, ali tu dužinu nije preskočila nijedna atletičarka

Emina Omanović. Fena

FENA

20.7.2024

Sarajka Emina Omanović, s dužinom rekorda sezone od 5.83 metra, zauzela je 11. mjesto u kvalifikacijama te se plasirala u sutrašnje finale discipline skok u dalj na Evropskom atletskom prvenstvu za mlađe juniore (U18), koje se od 18.-21. jula održava u slovačkom gradu Banska Bystrica.

Finale je na programu sutra u 10.40 sati, a nastupit će 13 atletičarki, jer je kao posljednja po plasmanu u fianle ušla Crnogorka Anđena Đuranović, s dužinom 5.80 metara, koliko je skočila i Francuskinja Djelika Diarra.

Hrvatica Jana Bujan s 5.78 metara nije uspjela izboriti finale, a završila je na 14. mjestu te je bila zadnja ispod crte za finale.

U kvalifikacijama su nastupile ukupno 32 atletičarke, ali ih je 29 ostvarilo plasman. Omanović je danas u svojoj kvalifikacijskoj grupi A, u kojoj je nastupilo 16 takmičarki, bila sedma, što joj je bilo dovoljno za 11. mjesto i plasman u finale, jer su iz grupe B samo četiri takmičarke imale duži skok od bh. atletske nade iz AK Sarajevo.

Norma za finale iznosila je 6.15 metara, ali tu dužinu nije preskočila nijedna atletičarka. Pobjednica kvalifikacija i grupe A, Bori Rozsahgyi iz Mađarske skočila je 6.06 metara.

Dužinu 5.83 metra Omanović je ostvarila u trećem pokušaju, dok je u prvom imala prestup, a u drugom je doskočila na daljinu od 5.76 m. Omanović, inače, ima lični rekord 5.95, ali je ove sezone, u kojoj se oporavljala od povrede, do nastupa na EP-u najduži skok imala na daljinu od 5.81 m.

Omanović je, tako, postala druga bh. predstavnica u finalu, od ukupno četvero koliko ih je nastupilo na ovom EP-u, jer je i bh. reprezentativac u bacanju kugle (5 kg), Zeničanin Enhar Mahmić, jučer izborio plasman u finale s dužinom 17.04 metra.

Mahmić je zauzeo sedmo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj grupi B, dok je u ukupnom plasmanu osvojio 12. mjesto te kao posljednji izborio nastup današnjem finalu.

Njegov klupski kolega iz AK Zenica, Almin Talić, bio je također sedmi u kvalifikacijskoj grupi A, ali s dužinom 16.73 metra završio je na 15. mjestu, u konkurenciji 18 takmičara.

Zerina Bešlija iz Vogošće u četvrtak je u kvalifikacijama za plasman u finale bacanja kugle s hicem od 13.75 metara zauzela ukupno 21. mjesto. Najbolji lični rezultat Bešlije iznosi 14.61 metar i ostvarila ga je ove sezone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.