PRVI ČOVJEK OI

"Spremni smo", kažu organizatori Olimpijskih igara u Parizu

Spremni smo dok idemo u završnu fazu - rekao je Estangue

Toni Estangue (Tony Estanguet). AP

FENA

21.7.2024

Prvi čovjek Olimpijskih igara u Parizu Toni Estangue (Tony Estanguet) rekao je u nedjelju da je grad "spreman" za Igre dok je umanjio pritužbe nekih stanovnika i preduzeća o uticaju događaja.

- Spremni smo dok idemo u završnu fazu - rekao je Estangue na konferenciji za novinare u Parizu, pet dana prije svečane parade otvaranja sljedećeg petka.

Dodao je: "Sve dok se ceremonija zatvaranja ne završi, moramo ostati na oprezu. Ali danas smo upravo tamo gdje smo sanjali da budemo prije nekoliko godina."

Dovršavaju se tereni širom Grada svjetlosti i hiljade sportista i zvaničnika pristižu, a vrijeme se također razvedrilo nakon mjeseci kiše.

Kao dodatni poticaj za organizatore, kvalitet vode rijeke Sene -- koja će se koristiti za olimpijske plivačke događaje na otvorenom -- također se dramatično poboljšao od početka jula.

- Svi pokazatelji za Senu su pozitivni u ovoj fazi - dodao je Estangue.

Rijeka bi trebalo da bude domaćin ceremonije otvaranja sljedećeg petka na kojoj će 6.000-7.000 sportista ploviti niz nju na 85 barži i čamaca.

Bit će to prvi put da se Ljetne olimpijske igre otvaraju izvan glavnog atletskog stadiona, s 300.000 gledatelja s ulaznicama koji će gledati s tribina i na obalama rijeke, a očekuje se da će još 200.000 gledati iz apartmana koji imaju pogled na rijeku.

Oko 4000 ulaznica još je dostupno, rekao je Estangue.

- Uvijek smo pokušavali održati što je moguće veću razinu ambicija kako bi ove igre učinile da Francuska zablista - dodao je Estangue.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.