ISPUNJAVAJU SVE USLOVE

Ponovo se oglasio MOK o slučaju Kelif i takmičarke iz Tajvana: Ostat će u takmičenju sve dok budu pobjeđivale

Ove sportašice se takmiču u seniorskim takmičenjima šest godina

Imane Kelif. X

S. S.

5.8.2024

Dvije bokserke koje su u centru rodnog spora na Olimpijskim igrama u Parizu ostat će u takmičenju sve dok budu pobjeđivale jer ispunjavaju sve kriterije prihvatljivosti, saopćio je u ponedjeljak Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Tajvanka Lin Ju-ting i Alžirka Imane Kelif dvije su boksačice kojima je zabranjen nastup na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu nakon što su DNK testovi pokazali prisustvo muškog XY kromosoma.

Šest godina se takmiče

Međunarodna bokserska federacija (IBA) ih je suspendovala, međutim u Parizu su dobile dozvolu za takmičenje jer bokserski program vodi Međunarodni olimpijski komitet nakon što je 2023. suspendovao IBA-u zbog pitanja upravljanja i finansija. MOO je osporio metode koje koristi IBA potvrdivši ispravnost svojih propisa.

- Ove sportašice se takmiču u seniorskim takmičenjima šest godina bez problema. Ove su se žene kvalificirale za ovo natjecanje, ostaju kvalificirane za ovo takmičenje i takmiču se u ovom takmičenju - poručio je glasnogovornik MOO-a Mark Adams.

MOO je odbacio rezultate testova koje je obavila IBA kao proizvoljne i nelegitimne, rekavši da nema razloga za njihovo provođenje.

Bez testiranja spola

- Ne mogu vam reći jesu li bili vjerodostojni ili nevjerodostojni (rodni testovi) jer izvor iz kojeg su došli nije bio vjerodostojan i osnova za testove nije bila vjerodostojna - rekao je Adams.

- Iz tog razloga nije bilo razmatranja jesu li tačni ili ne jer nisu imali nikakvog utjecaja na podobnost boksanja ovdje - dodao je.

Obje bokserice su osigurale najmanje bronzane medalje, Lin Ju-Ting u kategorije do 57 kg, a Kelif u kategoriji do 66kg.

Na ovim Igrama MOK koristi pravila za boks koja su bila primijenjena na Olimpijskim igrama 2016. i 2020. i ona ne uključuju testiranje spola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.