OLIMPIJSKE IGRE

Dramatična završnica skandinavskog derbija: Hansenu je karijera prošla "pred očima"

Ovo je bila šesta pobjeda na šest utakmica Danske na olimpijskom turniru, ali je došla nakon najveće borbe

S današnje utakmice. AP

E. Ć.

7.8.2024

Rukometaši Danske su nakon velike drame savladali Švedsku i izborili polufinale Olimpijskih igara (32:31).

Ovo je bila šesta pobjeda na šest utakmica Danske na olimpijskom turniru, ali je došla nakon najveće borbe. Rukometni program danas nam je ponudio mnogo uzbuđenja, dueli Španija - Egipat i Francuska - Njemačka su išli u produžetke, a malo je nedostajalo da dodatno vrijeme gledamo i u skandinavskom derbiju.

Koliko je neizvjesna utakmica bila potvrđuje i rezultat prvog poluvremena (16:16). Smjenjivali su se u vodstvu, ali nijedna ekipa nije uspjela da se odlijepi na veću razliku.

Danska je posljednje dvije minute dočekala s dva gola prednosti (32:30), ali je onda Feliks Klar (Felix Claar) pogodio i obezbijedio nam neizvjesnu završnicu.

Hansen: Karijera još traje. Platforma X

U samom finišu Danci su imali sedmerac, loptu je uzeo do tada nepogrešivi Mikel Hansen (Mikkel), ali je pogodio prečku.

Srećom po Dance i legendarnog Hansena, Šveđani nisu imali vremena da se vrate u ovaj meč. Da je Švedska pobijedila, Hansenu bi ovo bila posljednja utakmica u karijeri.

Najefikasniji u danskom timu bio je Simon Pitlik (Pylitck) s devet golova, dok je Hansen dodao šest. Na drugoj strani se istakao Klar sa sedam pogodaka, a po pet su dodali Hampus Vane (Wanne) i Albin Lagergren.

Danska će u polufinalu igrati s boljim iz večerašnjeg duela Norveške i Slovenije (21:30). Drugi polufinalni par čine selekcije Njemačke i Španije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.