NAJBOLJA BH. PLIVAČICA

Lana Pudar nakon nastupa na Olimpijskim igrama za "Dnevni avaz": Ovo me neće poremetiti, OI su jedna velika škola!

Ne postoji karijera koja je protkana isključivo uspjesima. Uslovi u olimpijskom selu bili su daleko od toga šta je potrebno vrhunskim sportistima

Lana Pudar - Avaz
Dnevni avaz
Lana Pudar - Avaz
Lana Pudar - Avaz
Lana Pudar - Avaz
+2

8.8.2024

Kada ste tek odnedavno punoljetni, a već godinama predstavljate svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu na velikoj sceni, kada se na vaša pleća stavi pritisak težak 30 godina iščekivanja olimpijske medalje, znate da ste posebni.

Lana Pudar zaista jeste posebna, naša najbolja plivačica koja nas je nebrojeno puta do sada obradovala. Otišla je u Pariz s namjerom da pokuša osvojiti historijsku prvu olimpijsku medalju za Bosnu i Hercegovini, ali u svoj toj želji i pod pritiskom, jednostavno nije uspjela ispuniti veliku želju, kako svoju, tako i svih Bosanaca i Hercegovaca koji su njene utrke pratili pored malih ekrana.

Nema izgovora

Najteže je bilo sigurno Lani. Briljantna Mostarka je silno željela napraviti još jedan podvig. Bila je jako emotivna poslije svega, a nakon što su se emocije slegle, o utiscima s Olimpijskih igara govorila je za "Dnevni avaz".

- Poslije nekoliko dana od nastupa normalno je da su se emocije malo slegle i da sada sve gledam čistije glave. Normalno je da žal za boljim rezultatom još uvijek postoji, ali Bože moj. Sve je to sport i ne može svaki put biti kako se zamislilo – kazala je Pudar na početku razgovora.

Iako joj nije bilo nimalo lako, zbog pritiska i ogromnih očekivanja, ali Lana ne želi tražiti izgovore.

- Nema tu izgovora. Olimpijske igre su svakako potpuno drugačije takmičenje od svih drugih i nose neku posebnu vrstu pritiska, sa kojim se ja ovaj put, očito je, nisam nosila najbolje. Mislim da fizički nikad nisam bila spremnija nego ovaj put, ali, nažalost, očito je da se mentalno nisam pripremila najbolje za sve što sa sobom podrazumijevaju i nose Olimpijske igre. Ali tako je kako je, velika škola za mene u svakom slučaju. Znam da mogu, znam da ću nastaviti raditi jako i uporno kao i do sada i rezultati neće izostati – istakla je Pudar.

Kada Lana ruši rekorde i osvaja medalje cijela država je na nogama. Čestitke stižu sa svih strana, a kako kaže, poruke podrške nisu izostale ni sada.

- Primila sam mali milion poruka i poziva podrške od znanih i neznanih ljudi, tako da im se ovim putem još jednom od srca zahvaljujem. Čine me ponosnom svaki put kada nastupam za svoju državu – poručila je Lana svojoj armiji navijača.

Veliko iskustvo

Mnogi su iznijeli kritike zbog toga što Lana nije uspjela doći do medalje. Da je moglo bolje, svjesna je i Lana, a sigurno da sve u BiH može radovati njen pobjednički duh. Nastavit će vrijedno raditi, a zbog nje ćemo iščekivati 2028. godinu i Olimpijske igre koje će se održati u Los Anđelesu. Dug je period do tada, a pitali smo Lanu o planovima za skoriju budućnost.

- Moje je da treniram, radim na sebi u svakom pogledu i da nastavim zacrtanim putem. Ne postoji savršen sportista, ne postoji karijera koja je protkana isključivo uspjesima, tako da nemam ni najmanju pomisao da će me ovo nešto značajno poremetiti. Kao što rekoh, sve je ovo sport. Puno bolji i uspješniji plivači od mene, olimpijski prvaci, svjetski plivaci i rekorderi nisu uspjeli dohvatiti ni polufinala na ovim Igrama.

Jednostavno nekad ne legne kako treba i to je tako u sportu. Moje je da treniram i radim na sebi, a sve ostalo će doći. Planovi za budućnost su takvi da ne gledam dalje od odmora koji je predamnom. Bit će vremena da sa svojim trenerom posložimo sve kako treba za naredni period – poručila je Lana.

Rekla je kako su Olimpijske igre jedno sjajno iskustvo i veliki doživljaj. Zanimalo nas je kakav je generalno utisak donosi s Igara, s obzirom da su iz Pariza dolazile brojne kritike na račun organizacije.

- Pa iskreno uslovi u olimpijskom selu bili su daleko od toga šta je potrebno vrhunskim sportistima. Između ostalog, zbog toga je i veliki broj vrhunskih plivača i drugih sportista spavao i hranio se u hotelima i apartmanima van sela. 

Smještaj i hrana su bili u najmanju ruku vrlo skromni, tako da kada te najbitnije stavke za svakog sportistu nisu na zadovoljavajućem nivou, normalno da je bude dosta pritužbi. Ali svakako da je sam boravak u selu veliki doživljaj i ogromno iskustvo, tako da ima dosta pozitivnih stvari. Lijepo je kad si okružen vrhunskim sportistima i kad osjetiš tu pozitivnu energiju koja vlada među sportistima iz velikog broja zemalja – rekla je Pudar za "Dnevni avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.