GARI KASPAROV

Legendarni Rus oštro kritikovao Đokovića nakon podrške ruskim teniserima

Ruski sportisti koji se ne usprotive Putinovom ratu u kojem želi istrijebiti Ukrajince ga podupiru u tišini. A Srbin koji se također ne protivi tome je posebno neprigodan, s obzirom na historiju, napisao je Kasparov

Geri Kasparov i Novak Đoković. Avaz

E. Ć.

26.4.2022

Legendarni ruski šahist Gari Kasparov (Garry) kritikovao je Novaka Đokovića jer je stao u odbranu ruskih i bjeloruskih tenisera, kojima je zabranjen nastup na Vimbldonu ove godine.

Đoković je tokom turnira u Beogradu rekao da se teniseri ne bi trebali diskriminirati prema nacionalnosti, već da bi ih se trebalo gledati po renkingu. Ubrzo je uslijedila reakcija Kasparova koji se oglasio na Twitteru.

- Rusija bi mogla igrati po renkingu, ali po nacionalnosti Rusi ubijaju. Ruski sportisti koji se ne usprotive Putinovom ratu u kojem želi istrijebiti Ukrajince ga podupiru u tišini. A Srbin koji se također ne protivi tome je posebno neprigodan, s obzirom na historiju - poručio je Kasparov.

Inače, Kasparov se poprilično aktivirao kao političar nakon što je završio šahovsku karijeru. Postao je Putinov rival, najavio je bio i predsjedničku kandidaturu, ali ona nije bila uspješna zbog, kako je Kasparov rekao, opstrukcija. On je 2013. godine pobjegao iz Rusije iz straha od progona. Godinu kasnije se doselio u Podstranu kod Splita i dobio je hrvatsko državljanstvo.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.