SRBIJANSKI TENISER

Đoković unajmio advokatski tim: Kreće u borbu koja će promijeniti tenis zauvijek

On će se kroz sindikat pokušati izboriti za prava tenisera, koji smatraju da rade previše, a ne dobivaju toliko dobar povrat

Novak Đoković. AP Photo / Julia Nikhinson

N. H.

prije 18 sati 7 minuta

Srbijanski teniser Novak Đoković nije poznat samo po svojim igrama na terenu, već i van njega, a jedna od onih koja ima važnu ulogu je odbrana kolega kroz sindikat igrača PTPA, koji sada planira da ode korak dalje, zbog čega je unajmljena velika grupa advokata.

Tu važnu organizaciju za odbranu prava tenisera osnovao je upravo Srbijanac, a sada kreće u borbu protiv nečega što muči tenisere, a to je veliki problem sa pretrpanosti kalendara, jer kada se pogledaju sve obaveze, sezona se završava sredinom novembra, a nova kreće već krajem decembra što daje nepodnošljivih tek mjesec dana za odmor.

- PTPA je angažovala nekoliko globalnih advokatskih firmi kako bi promijenila potpuno strukturu tenisa. Glavna poenta ove akcije leži u tome da prosječan teniser radi previše i ima premala primanja za standard planetarno popularnog sporta. Djeluje da bi revolucija mogla da krene iznutra - navodi su britanskog Telegrafa.

Dalje u navodima govori se da je tenis drugi najgledaniji sport odmah iza fudbala, a da je tek deveti po zaradi.

- Tenis je drugi najgledaniji sport po našim podacima, odmah iza fudbala i uprkos tome je tek deveti kada se gleda zarada. Četiri Gren slema godišnje igračima donose između 14 i 16 posto ukupne zarade, dok recimo košarkaši u Americi dobivaju oko 50 posto povratka novca na isti način. Reforme u tenisu su potrebne, jer igrači imaju najviše da izgube. Neki ne osjećaju hitnost, ali svaki put kada sportista izađe na teren njegova karijera može da se završi. Čak i ako se to ne dogodi, njihove karijere traju veoma kratko - rekao je Nasar za isti list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.