IZLOŽBA FOTOGRAFIJE

Izložba podvodne fotografije "Ispod mora, ispod zemlje"

Na pučinskom otoku Biševu u bivšem vojnom tunelu postavljena fascinantna izložba koja otkriva čaroliju Jadranskog mora

Izložba podvodne fotografije "Ispod mora, ispod zemlje", Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Foto: Marko Vodanović

prije 2 dana

Na rubu dalmatinske obale, gdje se modrina Jadranskog mora susreće s povijesnim nasljeđem, otok Biševo stoji kao čuvar jednog od najljepših prirodnih fenomena Hrvatske - nezaobilazne i nevjerojatne Modre špilje. Ovog ljeta, otok Biševo, inače najudaljeniji nastanjeni hrvatski otok na kojem živi tek 15 stanovnika, postaje destinacija ne samo za ljubitelje prirodnih ljepota već i pristanište kulture i umjetnosti zahvaljujući jedinstvenoj izložbi podvodne fotografije "Ispod mora, ispod zemlje".

Ova izložba slavi 140. godišnjicu otkrića Modre špilje, otkrivenu na otoku Biševu 1951. godine te zaštićenu kao geomorfološki spomenik prirode. Poseban ugođaj dodatno čini i lokacija izložbe, bivši vojni tunel na rtu Gatula. Pri ulazu u tunel, stepenice vas vode ispod površine zemlje u podzemni kompleks gdje se nalazi 100 metara dug tunel i pet pripadajućih prostorija u kojima je postavljena izložba s 80 izvanrednih podvodnih fotografija.

Autori fotografija: Danijel Frka, Dalibor Andres, Damir Zurub i Božidar Vukičević. Foto: Marko Vodanović

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, u suradnji s svjetski prepoznatim i vrhunskim podvodnim fotografima - Daliborom Andresom, Danijelom Frkom, Ivanom Grgićem, Damirom Zurubom, Marjanom Radovićem, Srđanom Vrančićem i Božidarom Vukičevićem, stvorila je prostor za istraživanje podvodnih krajolika koji su inače nedostupni ljudskom oku. Njihove fotografije ne samo da bilježe ljepotu morskih špilja i šarenih grebena, već i oslikavaju bogatstvo flore i faune jadranskog akvatorija.

Izložba "Ispod mora, ispod zemlje" poziva posjetitelje da urone u dubine Jadranskog mora, otkrivajući tajanstvene svjetlosne igre koje se stvaraju ispod površine plavog Jadrana. Kroz ove fotografije, posjetitelji imaju priliku doživjeti čaroliju podmorja koja je obično skrivena ispod valova. Za sve ljubitelje umjetnosti, prirode i avanture, posjet izložbi na otoku Biševu jedinstvena je prilika za susret sa svijetom podmorja kroz objektiv vrhunskih fotografa.

Izložba podvodne fotografije "Ispod mora, ispod zemlje". Foto: Marko Vodanović

Poseban šarm ove izložbe leži u njenoj lokaciji. Bivši vojni tunel, sada pretvoren u galeriju, simbolično spaja svjetove "ispod mora" i "ispod zemlje". Ova veza odražava tišinu i mir oba okruženja, stvarajući dubok i meditativan doživljaj za posjetitelje.

Stoga, ukoliko planirate posjetiti Dalmaciju ove sezone, ne propustite priliku da se uronite u svijet podvodne ljepote na izložbi koja će vas očarati svojom ljepotom i dubinom, te vam pružiti nezaboravno iskustvo koje će ostati s vama dugo nakon što napustite obalu otoka Biševa.

Fotografije će u tunelu biti izložene sve do 1. oktobra 2024. godine, a izložba će do tada biti otvorena za sve posjetitelje, s besplatnim ulazom. Ova izložba nije samo proslava prirodne ljepote, već i poziv na očuvanje i zaštitu podvodnog svijeta koji nam pruža toliko radosti i inspiracije. Dođite i otkrijte čaroliju Jadranskog mora koja čeka da bude otkrivena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.