UPOZORENJA

Ne smijemo zaboraviti da se u "Partizanu" dogodio ratni zločin

Obnovu dvorane „Partizan“, u kojoj su silovane desetine žena, finansira Evropska komisija

Piše: S. NUMANOVIĆ

20.6.2018

Jedan od potpredsjednika Evropskog parlamenta (EP) Ramon Luiz Valsarsel (Ramon Luis Valcarcel), digao je nedavno svoj glas protiv aktivnosti Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.  

U posebnom poslaničkom pitanju, on je problematizirao obnovu sportskog centra „Partizan“ u Foči.

Sistematska silovanja

Upozorio je da su tokom rata u našoj domovini, u „Partizanu“ sistematski vršena silovanja, da su ih provodili vojnici i policajci bosanskih Srba i da su neki od njih za ta nedjela presuđeni i pred Tribunalom u Hagu.

U razgovoru za „Dnevni avaz“ on ističe da je „dužnost svakog političara Evrope da radi u najboljem interesu svakog Evropljanina“.

- A Evropljani žive i u Bosni i Hercegovini – ističe ovaj španski poslanik, koji pripada najjačoj političkoj grupaciji Evropske narodne stranke (EPP).


Valsarsel: Centralno mjesto žrtvama


Dodaje da je nužno raditi na pomirenju u našoj zemlji, ali tako da žrtve rata budu u centru pažnje. Također, ne smiju se zaboraviti zločini, kako se zlo više nikad ne bi ponovilo.

- U tom smislu, nužno je osigurati da se sjećanja očuvaju i pokazuju, posebno u mjestima gdje su počinjeni ratni zločini. Ne govorim ovdje samo o „Partizanu“ nego i o drugim mjestima i slučajevima, poput kuće u Pionirskoj ulici u Višegradu. I to je mjesto vrijedno spomena u kontekstu primjera žrtve koja se bori protiv onih koji negiraju zločine. I mi se moramo boriti da se sjećanje i poštivanje žrtava očuvaju širom BiH – ističe Valsarsel.

Velika misija

Osvrćući se na činjenicu da Evropska komisija, posredstvom svog diplomatskog predstavništva u Sarajevu, planira finansirati obnovu „Partizana“, on upozorava:

- Tako velika misija kakvu imamo u BiH, možda teško može pomno pratiti svaki projekt u koji je uključena. Međutim, bitno je osigurati da se, bez obzira na veličinu ili lokaciju, svi projekti koje finansira EU provode u skladu s vrijednostima Unije. A one su protivne negiranju zločina. Stoga, cilj moje inicijative je da osiguram da se ne izbriše ono što se desilo u „Partizanu“.

Valsarsel poručuje i da stanovnici ne samo Foče nego i svih drugih mjesta u BiH zaslužuju razvoj i nove zgrade.

- Smatram da je moguće to ostvariti, ali i sačuvati sjećanje. Ako će se „Partizan“ obnoviti, onda mora biti osigurano i sjećanje na žrtve koje će biti jasno vidljivo u novoj zgradi. Pa makar i preko informativne ploče na kojoj će biti jasno naznačeno da je to mjesto gdje su počinjeni ratni zločini – poručuje Valsarsel.

Više presuda pred Tribunalom u Hagu

Zbog silovanja žena u „Partizanu“ pred Tribunalom u Hagu osuđen je i Dragoljub Kunarac. To je prvi slučaj u međunarodnoj pravdi da je neko osuđen zbog ove vrste ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti.

U „Partizanu“ je silovano na stotine žena Podrinja i BiH.

Kada su one 2004. godine na ovaj objekt pokušale postaviti spomen-ploču, napale su ih stotine lokalnih Srba.

Haški tribunal u nekoliko suđenja u vezi s ratnim zločinima počinjenim u Foči i šire, osudio je zločince i zbog silovanja u „Partizanu“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.