ZENICA

Sabihu Husić princ Čarls pozvao u London!

Husić: Još jedno priznanje za predan rad ( B. Mahmić)

D. PAŠALIĆ

23.6.2018

Sabiha Husić, direktorica Sigurne kuće “Medica” u Zenici, prisustvovat će 9. i 10. jula Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Londonu, a na ovaj svjetski događaj pozvao ju je princ Čarls. 

Teške priče

Ovo je samo jedna u nizu nagrada i priznanja koja je Husić dobila u svom dugogodišnjem radu, a za “Avaz” je kazala da je bila vidno iznenađena kad je dobila poziv da prisustvuje ovom velikom događaju.

- Tu će, uglavnom, biti lideri zemalja, ali je princ Čarls odlučio pozvati i sebi posebne goste, među kojima sam i ja. Počašćena sam što ću i ja biti na tom prijemu i večeri. Budući da ću u tom periodu boraviti u Istanbulu, oni su se potrudili da mi organiziraju let iz Istanbula u London i nazad, na čemu sam im neizmjerno zahvalna – kaže Husić.

U “Medici” je angažirana od 1993. godine, a zahvaljujući svom pristupu i načinu rada, pomogla je brojnim ženama i djeci koji su preživjeli nasilje, zlostavljanja, silovanja. Teško je, kaže, izdvojiti neki slučaj.

- Svaka priča nosi svoju težinu i teško je neku posebno izdvojiti. Trudimo se da im vratimo nadu u bolje sutra, da razgovaraju o svojim emocijama, koje su često bile isprepletane, da pokažu i ispolje ljutnju, strah, ali i tugu, ali i da dozvole sebi sreću u životu – govori Husić.

Velika podrška

Iako je 2007. godine “Medica” bila na korak do zatvaranja, Husić je, zahvaljujući podršci brojnih humanitarnih organizacija, ali i Grada, uspjela da je održi u životu.

Jedanaest godina poslije, u ovoj ustanovi postoje psihološko i pravno savjetovanje, “MAYA centar”, Dječiji dnevni centar, a tu su i ekonomsko osnaživanje putem kurseva krojenja, šivenja, frizerskog zanata...


Prepoznata u svijetu

Husić uživa ogromno poštovanje zahvaljujući postignutim uspjesima, a 2014. godine dobila je priznanje “Žena svijeta”, koje dodjeljuje američka organizacija "Women for Women International" iz Njujorka. Nagrada joj je uručena za kontinuiran rad na promociji pravde i podrške žrtvama seksualnog nasilja u BiH i u svijetu. Ipak, kaže da su je najprije trebali prepoznati u svijetu da bi mogla uživati podršku i u svojoj zemlji.

- To me čini itekako tužnom, jer je ovdje, nažalost, očigledno takvo pravilo društva – ističe Husić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.