SKANDALOZNO

Svaki mjesec kašnjenja BiH košta 930.000 KM!

Garantni rok istječe 25. septembra

E. HALIMIĆ

4.7.2018

Svaki mjesec kašnjenja u početku rada prvog državnog zatvora u Vojkovićima, državu košta čak 930.000 KM!

Kako su pojasnili iz Državnog ministarstva pravde, osam mjeseci zastoja u radu zatvora BiH je koštalo oko 7,5 miliona KM. Ističu da je problem previsoka cijena tehničkog prijema, u iznosu od oko 300.000 KM, koliko traži Unis institut za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara iz Istočnog Sarajeva.

- Ponuda Unisa je previsoka i ne predstavlja stvarnu cijenu. Postupak za izdavanje upotrebne dozvole je u fazi kad obustavljanje postupka nije opcija - pojasnili su iz Ministarstva.

Dodali su da kašnjenje u realizaciji projekta proizvodi znatnu materijalnu štetu BiH te utječe na gubitak kredibiliteta BiH u očima donatora.

- Prije svega Evropske unije, koja je donirala više od 11 miliona eura, i Švedske s donacijom od dva miliona eura - ističu u Ministarstvu.  

Iz Ministarstva pravde ističu i da, kada je riječ o garanciji na objekt, a prema važećem ugovoru s izvođačem, garancija vrijedi godinu od dana završetka radova i do tada je izvođač dužan otkloniti sve uočene nedostatke o svom trošku.

- Ovaj garantni rok istječe 25. septembra ove godine, odnosno za tri mjeseca, a da tim za tehnički pregled nije završio posao i konstatirao eventualne nedostatke – pojasnili su iz Ministarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.