BIH

I danas bez rasprave Upravnog odbora UIO-a o raspodjeli 165 miliona KM od putarina

Piše: K Ke. - M. Aš.

10.7.2018

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH danas bi trebao održati sjednicu, na kojoj se, kako saznajemo, neće razmatrati raspodjela 165 miliona KM prikupljenih od putarina. 

Od usvajanja izmjena Zakona o akcizama, na posebnom podračunu UIO-a prikupljeno je, naime, 165 miliona KM, koje se, zbog nepostojanja dogovora između entiteta, ne mogu raspodijeliti.

Dosadašnji model, prema kojem Federaciji BiH pripada 59 posto, Republici Srpskoj 39 i Distriktu Brčko dva posto, nije prihvatljiv za vlasti u FBiH. Prema podacima UIO-a, u Federaciji se prikupi skoro 90 posto novca od putarina, stoga Vlada FBiH zahtijeva i veći procent u raspodjeli.

Kako nam je potvrđeno iz UO-a UIO-a, na sjednici se neće raspravljati o raspodjeli, jer nije postignut nikakav dogovor.

- Nije predložen nijedan model raspodjele koji bi bio prihvatljiv. Koliko znam, čak su ministri finansija FBiH i RS Jelka Miličević i Zoran Tegeltija te minsitar finansija BiH Vjekoslav Bevanda išli kod Milorada Dodika na sastanak, ali nije bilo dogovora – kazao nam je jedan član UO-a UIO-a.

Hoće li se uvesti moratorij na rast cijena cigareta? 

Upravni odbor (UO) Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) trebao bi na današnjoj sjednici razmatrati i izmjene i dopune Zakona o akcizama, kojima je predviđeno uvođenje trogodišnjeg moratorija na daljnje povećavanje akcize na cigarete.

Uvođenje moratorija predložila je radna grupa UIOBiH, jer je, zbog velikog povećanja akciza na duhan, došlo i do enermnog porasta crnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina u BiH.

U periodu od 2011. do 2017. godine, analize su pokazale da je akciza na duhan porasla za čak 105 posto, a državni prihodi svega deset procenata. Svi ovi pokazatelji dokaz su da su se potrošači u BiH okrenuli ilegalnom tržištu u nemogućnosti da priušte oporezive legalne cigarete.

Stručnjaci upozoravaju da će naglo povećanje akciza dovesti do toga da će cigarete biti, jednostavno, preskupe za konzumiranje.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.