ANALIZA

Šta otkriva Avdićeva nervoza zbog pisanja o prijetnjama smrću

Medijski izvršilac Senad Avdić u društvu braće Čampara, koji su personifikacija pravosudno-policijskih struktura familijarnog tipa

R. I.

25.7.2018

Objektivno informiranje javnosti - zbog čega je „Dnevni avaz“ najutjecajniji i najtiražniji dnevni list u historiji BiH - po ko zna koji put je razljutilo razne državno-mafijaške portparole. 


Debevec, Lokmić-Misirača, Tegeltija i Jukić: „Krivi“ što im drugi prijete smrću

Stranačka kamarila

Tako je i informacija da su najviši pravosudni dužnosnici Ranko Debevec i Jadranka Lokmić-Misirača dobili prijetnje smrću s eksplicitnim antisemitskim sadržajem, mnogo uznemirila Senada Avdića.

Isti je široj javnosti poznat kao intimus Dubravka i Aljoše Čampare, a njih su dvojica, pak, vrh kadrovskog ledenog brijega. 

Taj vrh činili su penzionisana predsjednica Suda Meddžida Kreso, smijenjeni glavni tužilac Goran Salihović, procesuirani tužilac Božo Mihajlović i drugi.

Stranačka kamarila koja je bila instalirana u pravosuđu BiH postaje prošlost samoozdravljivanjem te struke, a ne nekim političkim utjecajima kako Avdić i slični žele prikazati. Odlazak nečasnog dijela pravosuđa koji je naručeno podizao političke optužnice, sakrivao zločine i njihove počinioce, radio druge pravne nepodopštine za potrebe petofamilijarne vlasti je civilizacijska neminovnost.  

Pravljenje haosa

Senadu Avdiću njihovim je odlaskom stanje u pravosuđu postalo loše.  

Njegovim su mentorima pravosuđe i tužilaštvo bili odlični dok su sakrivani ubice Ugljena, Leutara, porodice Halilović, Delalića i drugih. To da nikad nisu procesuirani ubice i njihovi naručioci, izgleda, bio je dokaz kvalitetnog pravosuđa.  

Ali, Avdićeve riječi ovog su puta otišle predaleko. Orkestrirani pokušaji da se medijski satanizira svaki napor ili, još gore, potreba da se otkrije ko stoji iza prijetećih poruka, vrlo je indikativno.

Presing koji mjesecima traje protiv nosilaca visokih pravosudnih funkcija – a medijski ga predvodi Avdić – nije samo žal za vremenima jednostranačkog pravosuđa kojim su vladala braća Karamazov nego je i opasan pokušaj destabiliziranja javne osude antisemitizma ili drugih vrsta ideološkog pritiska na ljude.

Koliko god ne odgovara Avdiću i njegovom pravosudnom klanu, odnosno političkoj opciji koju štiti, moralno je očekivati da SIPA, OSA i svi drugi pokažu profesionalizam i zaustave indolenciju kada se ljudima prijeti ili nasrće na njih jer su oni politički nepodobni za sile mraka.

Upravo te sile mraka o kojima skoro svi izbjegavaju javno progovoriti, sada pokušavaju nastaviti svoju zloupotrebu policijsko–tužilačkih struktura i pravosuđa.

Istrošeni novinarski trabanti tu su tek da pokušaju zbuniti javnost i napraviti zbrku u kojoj će se najbolje snaći tajno organizirane ekipe i porodice.

Državna mafija

Urušavanje državnih institucija (ukidanje parlamentarne kontrole nad radom OSA-e, izbjegavanje izbora Nezavisnog odbora za nadzor nad radom FUP-a, trajno držanje u v. d. mandatu direktora više važnih institucija) dio su tog paklenog plana obesmišljavanja države koju oni tobože brane.  

Upravo Avdić dokazuje da njegovim nalogodavcima do nje uopće nije stalo i da je u pitanju klasična borba za nepotističko vladanje i uništavanje drugih i drugačijih, odnosno onih koji ne odgovaraju trenutnom režimu.

Loša vijest za Senada Avdića je da su demokratski standardi u zemlji porasli, međunarodni faktor vrši monitoring nad BiH, a i izbori su sve bliži. Državnoj mafiji postaje tijesno, i to s razlogom.

Ova zemlja mora ukinuti praksu u kojoj se, prema Avdiću i njegovim prepoznatljivim nalogodavcima, krivcima proglašavaju oni kojima se prijeti smrću, kao u najnovijem slučaju predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, potpredsjednice VSTV-a Jadranke Lokmić-Misirače, a nedavno i predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije i druge potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić.

Novinari „Dnevnog avaza“ neće se uplašiti! 

Unošenje medijskog haosa, kakav je napravljen u slučaju kada je vehabija Armin Šabanović pretukao Nedžada Latića, poznati je recept kako rade samozvani zaštitnici neovisnog pravosuđa.

Stoga, u cijelog priči Avdić nije bitan, jer on uopće i ne skriva svoju mržnju prema tužiocima koji su, primjerice, procesuirali Zijada Turkovića i njegovu grupu. Takav stav ga legitimira kojem miljeu on pripada i koliko su precizne medijske, policijske, pa i tužilačke veze sa spomenutom zločinačkom organizacijom.

Bitno je da u trenutku režimskog sveopćeg pritiska svi profesionalci čiji je posao bitan za demokratsko stanje u zemlji ne posustanu i ne uplaše se. Novinari „Dnevnog avaza“ sigurno neće!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.