Proizvodnjom uljarica i žitarica Lejla Karović-Kersting, Ustikoljanka s adresom u Frajburgu, u prelijepoj njemačkoj pokrajini Švarcvald, nastoji potaknuti obradu zapuštenih parcela u Gornjem Podrinju. Ekološku proizvodnju suncokreta, lana, tikve uljarice, ćurekota te njihovu preradu u hladno presovana jestiva ulja, vidi kao jedan od načina za razvoj poljoprivrede.
Otkupna cijena
- Imam vrlo skupu, ali inovativnu mašinu s vlastitim hladnjakom koji mehaničku temperaturu presovanja svodi na maksimum 40 stepeni. Za litar ulja potrebna su tri kilograma suncokreta i oko sat vremena rada, a mašina može presovati 120 različitih sjemenki. Bruto cijena 100 mililitara ulja je osam maraka – kaže Kersting.
S jednim stalno uposlenim i dvadesetak sezonskih radnika obrađuje oko 13 hektara zemljišta zakupljenog na području Goražda, Novog Goražda i Čajniča. Osim suncokreta, sije lan, tikve uljarice i heljdu, a ćurekot je u probnoj proizvodnji.
Zainteresirana je za saradnju s poljoprivrednicima kroz zakup zemljišta ili otkup proizvedenih uljarica.
- Za sadnju suncokreta na površini od jednog hektara potrebno je 9,5 kilograma sjemena, a s jednog hektara, mi i ptice, brali smo do 1.000 kilograma. Otkupna cijena bila bi ista kao u Njemačkoj, gdje postoje standardi, tako da ona iznosi od četiri do pet eura po kilogramu – pojašnjava Karović-Kersting.