SKANDAL

CIK BiH od nadležnih tužilaštava očekuje istrage

Niko ne zna koliko je među 77.584 birača iz inozemstva njih lažno prijavljenih

Uoči predstojećih općih izbora 7. oktobra već su se desile zloupotrebe

S.DEGIRMENDŽIĆ

31.8.2018

U Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH tvrde da imaju mehanizme da zbog grešaka koje su se desile prilikom slanja pogrešnih glasačkih paketa u inozemstvo spriječe eventualne zloupotrebe. No, kako je u razgovoru za „Avaz“ kazala Maksida Pirić, portparol CIK-a, uoči predstojećih općih izbora 7. oktobra već su se desile zloupotrebe na koje Komisija nije mogla utjecati niti ih je mogla spriječiti.  

 Prijave o prevarama

- Što se tiče CIK-a, mi ćemo svojim mehanizmima spriječiti zloupotrebe, ali već se dešavaju zloupotrebe na koje ne možemo utjecati. Kao što je prijavljivanje birača bez njihove volje i saglasnosti za glasanje izvan BiH. Takve prijave o falsifikovanju njihovih potpisa i zloupotrebi podataka uputio nam je određen broj birača, a koliko ih je tačno, možda nikad nećemo ni saznati – kaže Pirić.

Zbog toga CIK ubrzano o svakom pojedinačnom slučaju prikuplja podatke i upućuje ih nadležnim tužilaštvima, kako bi se provela hitna istraga i kako bi se otkrilo ko i u čijem interesu zloupotrebljava podatke građana i prevarom im bira biračku opciju.

- Mi za one slučajeve koje nam prijave sami građani dostavimo podatke tužilaštvima, ali vjerujemo da ih ima još za koje ne znamo ni mi, a ni birači, dok ne provjere te podatke na našoj web-stranici u rubrici – jeste li registrirani. Vjerovatno će se dešavati na dan izbora, kao što se ranije dešavalo, da birač dođe na redovno biračko mjesto, a da ga nema na redovnom biračkom spisku, pa se naknadnom provjerom utvrdi da ga je neko registrirao za glasanje van BiH - pojašnjava Pirić.

Ona ističe da će takvi birači moći glasati na nepotvrđenom glasačkom listiću koji će se brojati u Glavnom centru za brojanje, a kada na njihovo ime dođe glasački paket izvan BiH, neće biti brojan.


Pirić: Poziv biračima

Preporučuju provjere  

Premda iz Komisije tvrde da će ovaj problem riješiti na ovaj način, ostaje otvoreno pitanje koliko je među 77.584 glasača koja su se prijavila za glasanje izvan BiH onih koje je neko prijavio bez njihove volje. 

I koliko je među njima onih koji neće izaći na neko od biračkih mjesta u BiH i neće ni saznati da ih je neko prijavio za glasanje u inozemstvu, a taj će opet njihov glas dati političkoj opciji koja odgovara onima koji su i osmislili zloupotrebe.

Pirić kaže da CIK jedino svim biračima može preporučiti da provjere jesu li i gdje su registrirani i ako utvrde da ih je neko prijavio bez sagalsnosti za glasanje izvan zemlje, to prijave Komisiji, a sve ostalo je do tužilaštava.  

Poduzete mjere  

Pirić je pojasnila i da je grešku koju je načinila kompanija „Atlantik BB“, kada je upakovala pogrešnu kombinaciju listića za izbore za člana Predsjedništva BiH, uočio jedan od birača iz inozemstva. Nakon toga, CIK je od „Atlantika BB“ tražio izvještaj, obavio i sam provjere, te Pirić tvrdi da u ovom slučaju neće moći biti zloupotreba i da je Komisija već poduzela sve da to spriječi. U 232 paketa došlo je do zamjene listića za izbor člana Predsjedništva BiH kod birača koji glasaju s teritorije FBiH i za birače koji glasaju s teritorije RS. 


Inače, CIK je jučer saopćio da su na Centralnom biračkom spisku za opće izbore upisana 3.352.933 birača, od čega je njih 2.092.336 u FBiH, a 1.260.597 u RS .

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.