ŠKOLSKO ZVONO

Svečano i uz pjesmu po nova znanja

Prvi radni dan u osnovnim školama obilježila je vesela graja najmlađih đaka koji su, u pratnji roditelja, prvi put kročili u školske hodnike

Sarajevo: Opušten i lagan početak nastave (Foto: A. Prosjanović)

E. D. A.

5.9.2018

Nova školska 2018/2019. godina u osnovnim i srednjim školama u našoj zemlji je počela. Prvi radni dan u osnovnim školama obilježila je vesela graja najmlađih đaka koji su, u pratnji roditelja, prvi put kročili u školske hodnike. Stariji učenici iskoristili su priliku da razmijene priče o iskustvima s ljetnog raspusta. U svim osnovnim školama upriličen je svečani doček za prvačiće, koji su dobili i poklone.

U 187 osnovnih škola u RS u klupe je sjelo oko 92 hiljade učenika, dok u 94 srednje škole nastavu pohađa oko 37 hiljada đaka. Ministarstvo prosvjete i kulture RS osiguralo je besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola.

Borba za znanje

U 65 osnovnih i 35 srednjih škola u ZDK u novu školsku godinu zakoračila su 31.223 osnovca i 11.606 srednjoškolaca, a u klupama je i 3.758 prvačića. U odnosu na prošlu, ove godine u ZDK je 1.216 đaka manje.

- Upisali smo 3.758 prvačića, što je za 19 manje nego prošle godine. Zabrinjavajući je podatak da ove godine imamo 1.216 đaka manje u osnovnim i srednjim školama – kaže Mensur Sinanović, ministar obrazovanja ZDK.


Zenica: Veselo prvi dan škole (Foto: B. Mahmić)

U Kantonu Sarajevo nešto je veći broj prvačića nego prošle godine. Kako je za „Dnevni avaz“ kazao Meho Pirić, direktor OŠ „Vladislav Skarić“, ova škola poželjela je dobrodošlicu za 35 novih učenika koji će biti raspoređeni u dva odjeljenja, a nastavu će pohađati u nedavno preuređenim učionicama.

- Djeca su u mislima još na raspustu, ali svi su veseli, zdravi i to je najbitnije. Sada nam predstoji borba za znanje. Predstavnici MUP-a KS našim prvačićima će ukazati na osnovna pravila ponašanja u saobraćaju, a nama odraslima da trebamo uvažavati djecu koja idu u školu – pojasnio je Pirić.

Najviše uzbuđenja bilo je među mališanima koji su prvi put sjeli za školske klupe, a uživali su u pažnji roditelja i budućih nastavnika.

- Veoma smo uzbuđeni i sretni. Škola se potrudila da priredi lijep doček za mog sina Adiana i njegove nove drugove i drugarice – kazala je majka prvačića Adisa Kušeš.

Prigodne svečanosti priređene za 2.125 prvačića u USK (Foto: M. Mujadžić)

Na području HNK u 50 osnovnih škola upisano je 1.826 prvačića, što je za 75 učenika manje nego prethodne školske godine. Kada je riječ o srednjim školama, u njih 29 u HNK u prve razrede su upisana 1.633 učenika, što je za 178 učenika manje.

U novu školsku godinu jučer je na području Grada Mostara zakoračilo 13.255 učenika, od čega 8.901 osnovac i 4.354 srednjoškolca. Tako je u prvi razred osnovnih škola na području Mostara, odnosno u 24 škole kojima je Grad osnivač, u školskoj 2018/2019. upisano 1.025 učenika. U prve razrede srednjih škola, njih 19, upisana su 1.204 učenika.

I osnovci i srednjoškolci u USK vratili su se u školske klupe. Osmijesi na licima školaraca i riječi dobrodošlice obilježili su prvi nastavni dan. Besplatne udžbenike dobili su učenici prvih, drugih i trećih razreda osnovnih škola.

Problem sve manjeg broja djece u klupama prisutan je i ove godine. Takav je slučaj i u cazinskoj osnovnoj školi, u kojoj će djeca i ovu školsku godinu provesti u starom i devastiranom objektu, jer novi još nije završen.

Prvi put, na zahtjev škola, Ministarstvo obrazovanja USK bilo je prinuđeno zatvoriti tri područne škole. U Gradini, Biljanima i Donjoj Ivanjskoj u Bosanskoj Otoci nisu se čuli školsko zvono ni dječija graja.

U dvije osnovne škole sa šest područnih odjeljenja na području srebreničke općine jučer je u klupe sijelo 437 učenika, od čega je 58 prvačića, što je za četiri više nego u minuloj školskoj godini.

Direktor škole Dragi Jovanović, osim nedostatka učenika, istakao je i problem oštećenja krovova na seoskim školama u Sućesci i Osatu.

- U Srednjoškolskom centru nastavu će pohađati 352 učenika, računajući četiri odjeljenja prvih razreda sa 98 srednjoškolaca - kazao je za „Avaz“ direktor Momčilo Cvjetinović.

Đaci ispred nove škole u bijeljinskom naselju Ledinci (Foto: G. Bobić)

U prvi razred osnovne škole na području BPK Goražde upisano je 225 učenika, što je za 35 više nego prošle godine. Najveći broj njih na nastavu je krenuo u gradskim školama „Fahrudin Baščelija“ i „Husein ef. Đozo“.

- Broj upisanih učenika u školama van grada vrlo je mali. Zabrinjavajuće je da je u OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ u Ilovači upisano samo četvero učenika prvog razreda, a škola broji ukupno 99 učenika. Najmanje je đaka u Prači, gdje je upisano samo pet prvačića – kazala je Amira Borovac, stručna savjetnica u Ministarstvu obrazovanja BPK.

U Livanjskom kantonu početak nastave kasnit će jedino u livanjskoj OŠ „Fra Lovro Karaula“ zbog radova na sanitarnim čvorovima i centralnom grijanju. Prema podacima resornog kantonalnog ministarstva, u novu školsku godinu upisano je 420 prvačića, što je za 15 više nego lani, dok su u prve razrede srednjih škola upisana 573 đaka, za 23 više nego prošle školske godine.

Velika pomoć

Školsko zvono oglasilo se i u Semberiji. U svim školama na području regije Bijeljina, Ugljevik i Lopare počela je nastava, a u klupe je sjelo oko 8.500 osnovaca, od kojih je 946 prvačića. Najveseliji su đaci novosagrađene škole „Vuk Karadžić“ u bijeljinskom naselju Ledinci, koji su godinama čekali da se konačno presele iz stare zgrade u novi školski objekt.

U Tuzlanskom kantonu u prve razrede srednjih škola upisano je 4.049 učenika, u klupama su i 4.233 osnovca.

- U osnovne škole upisano je 150, a u srednje škole oko 250 učenika manje nego lani - kazala nam je Mersija Jahić, savjetnica u Ministarstvu obrazovanja TK.

Početku školske godine najviše se raduju đaci prvaci, koji s nestrpljenjem čekaju da upoznaju nove drugare i učitelje. Oni će dobiti besplatne udžbenike, što je velika pomoć njihovim roditeljima.


Policija pred školama

Povodom početka školske godine, policija će u Kantonu Sarajevo biti prisutna ispred škola, naročito u vrijeme dolaska i odlaska učenika te za vrijeme velikih odmora.

Policijski službenici zaduženi za rad s lokalnom zajednicom, prvih školskih dana prvačićima će održati i predavanja o temi „Djeca u saobraćaju“.

U Doboj-Istoku nastava u obdaništu i MZ  

Oko 200 učenika Područne osnovne škole u Maloj Brijesnici u Doboj-Istoku, umjesto najstarijoj školi u tom kraju, jučer su u klupe sjeli u prilagođenim prostorima obdaništa „Dječija radost“ i u prostorijama Mjesne zajednice. 

Kako kaže direktor OŠ „Brijesnica“ Almir Hadžić, u toku je sanacija školske zgrade sagrađene davne 1932. godine.

- Većina posla je završena. Postavljena je i vanjska fasada, a na redu su unutrašnji radovi i oni bi trebali biti završeni do početka novembra. Dobit ćemo sedam novih učionica, kabinete i biblioteku s grijanjem - kaže Hadžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.