JESEN

Domaća zimnica je i jeftinija i kvalitetnija

Za pripremu kod kuće potrebno je manje novca, ali mnogo više truda i rada

Piše: A. NUHNOVIĆ

19.9.2018

Vrijeme je pripreme zimnice pa mnogi građani već danima obilaze pijace i trgovačke centre raspitujući se za cijene paprika, paradajza, krastavaca i ostalog povrća. A po povratku kući pravi se računica isplati li se više pripremati zimnicu ili kupiti gotovu.

Ekipa „Avaza“ obišla je nekoliko pijaca i trgovačkih centara kako bismo se uvjerili koliko je novca potrebno da se na trpezi tokom zime nađu ajvar, turšija, kiseli kupus ili, recimo, džem od šljiva i jabuka.

 Dosta ukusnija

Računica je pokazala da je za pripremu zimnice kod kuće potrebno manje novca, ali mnogo više truda i rada.

U prodavnicama tegla ajvara košta od tri do šest maraka, krastavčići su od 2,20 do

2,50 KM. Tegla kiselih paprika od tri kilograma u prosjeku je oko šest KM, dok cijena džema varira od tri do šeat KM, u ovisnosti o proizvođaču i gramaži.

Iako se građani žale da ni cijene na pijacama nisu niske, ipak je sezonsko povrće mnogo jeftinije od gotovih proizvoda u marketima. Takva je situacija i sa sezonskim voćem, pa se kilogram jabuka za džem može kupiti po 0,85 KM do 1,50 KM, a šljive su do 1,50 KM.

- Zimnica napravljena kod kuće je isplativija i jeftinija nego da se kupuje - kažu domaćice, ali i pijačni prodavači.

Ne može se mjeriti

Sarajka Safija Hajrić kaže da se kupovna zimnica ni po ukusu ni po kvalitetu ne može mjeriti s onom koju sama napravi.  

- Da biste kuhali paradajz, pravili džemove, slatko, turšiju, potrebno je najkvalitetnije voće i povrće, koje je nije baš jeftino na našim pijacama. Cijena nije toliko mjerilo, koliko je važan daleko veći kvalitet domaće zimnice - navodi ona.

 Još jedna tura  

Hajrić kaže da se ove godine posebno isplati praviti džemovi, jer su šljive i jabuke dosta jeftine.

- Šljive sam kupovala za marku po kilogramu, a od 25 kilograma napravila sam desetak tegli bestilja. Vjerovatno ću napraviti još jednu turu. U prodavnici takav košta oko šest maraka, a mene je moj koštao do tri KM po tegli. Uz to, domaće je, naravno, bolje. I ajvar ću praviti, ali čekam da paprike još pojeftine - kaže ova domaćica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.