MOSTAR

Bišćević: Uložili smo ogroman trud, ovakvi skupovi su veoma značajni za svako društvo

Udruženje se etablira kao brend kvalitetne i dobro posjećene edukacije iz domena ortopedije i traumatologije u našoj zemlji

Biščević: Kvalitetna edukacija ljekara je uslov i kvalitetnog tretmana pacijenata

Fena

28.9.2018

Udruženje ortopeda i traumatologa za BiH (UOTBiH) domaćin je drugog po redu Kongresa ortopeda i traumatologa BiH, koji se održava od 27. do 29. septembra u Mostaru.

Prof. dr. Mirza Bišćević, član Glavnog odbora Evropske Federacije ortopedskih udruženja te predsjednik Naučnog odbora Kongresa, kazao je kako će na ovom kongresu biti više od 200 prezentacija, gotovo 300 učesnika iz skoro 20 zemalja.  

- Ti brojevi pokazuju da se Udruženje ortopeda i traumatologa BiH etablira kao brend kvalitetne i dobro posjećene edukacije iz domena ortopedije i traumatologije u našoj zemlji. Gost Kongresa je i predsjednik Evropske nacionalne asocijacije ortopeda i traumatologa Per Kjaersgard-Andersen, što je pokazatelj da je ovo udruženje i u Evropi prepoznato kao kvalitetna organizacija, sposobna za ovakve skupove - kazao je Bišćević.  

Ovakvi skupovi su veoma značajni za svako društvo jer kvalitetna edukacija ljekara je uvjet i kvalitetnog tretmana njihovih pacijenata, dodao je on.

- Ogroman je značaj ortopedije za neko društvo, odnosno za zdravlje populacije u cijelini. Ortopedski pacijenti, u najvećem broju slučajeva, nemaju skraćen životni vijek, ali imaju smanjenu funkcionalnost. Uz to, stalni rast životne dobi pacijenata i njihovih očekivanja te ograničenost zdravstvenih kapaciteta nameću potrebu stalne racionalizacije dijagnostičko-terapeutskih protokola i naglašavanje važnosti prevencije ovih oboljenja. Predsjednik UOT-a prof.dr. Zdenko Ostojić, predsjednik Organizacijonog odbora doc. dr. Slavko Manojlović i ja, uz veliku potporu Evropske federacije ortopedskih udruženja-EFORT, smo u posljednjoj godini uložili ogroman trud da ovim događajem naše udruženje i zemlju predstavimo u najboljem svijetu - kazao je Bišćević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.