BUŽIM

Agan Bunić: Moje je mjesto ovdje i to sam prihvatio

I kada se u Bužimu spomene Agan Bunić, nekako svi će kazati - naš čovjek, pravi Krajišnik, nosi čestitost, prostodušnost i voli svoj Bužim, srčano

Bunić: Bio najmlađi načelnik općine u BiH

A. SADIKOVIĆ

30.9.2018

Bužim, jedna od najmlađih općina u BiH, po mnogo čemu je specifična.

Bogata je, za razliku od drugih, ljudima opredijeljenim za BiH, koji svoj patriotizam artikuliraju u opći razvoj lokalne zajednice, ali i svoje države. Među njima, nije neskromno kazati, predvodnik mlađe generacije je i 38-godišnji Agan Bunić.

Povjerenje građana

Dovoljno je kazati da je sa dvadeset i osam godina bio predsjedavajući Općinskog vijeća i među najmlađim u BiH. Nakon toga, sugrađani mu ukazuju povjerenje izborom za prvog čovjeka općine – kao 32-godišnjak postao je u to vrijeme i najmlađi načelnik općine u BiH.

Mladost i neiskustvo bili su mu, kako je znao reći, prednost. U tom je periodu uspio uraditi što mnogi prije njega, ali ni kasnije, nisu uspjeli. Tih je godina u ovoj lokalnoj zajednici najviše urađeno na obnovi i razvoju. Gradnja infrastrukture, putevi, vodovodi, škole. Uspio je okupiti sugrađane i njihov poseban doprinos u odbrani BiH i naglašeni patriotizam artikulirati u opći razvoj lokalne zajednice.

- Najviše me doima upravo to, to opredjeljenje mojih Bužimljana, Krajišnika, da su prihvatili naše projekte razvoja i uključili se i pomogli - kaže podsjećajući da je kao mlad čovjek, pravnik, mogao birati, mogao je otići poput mnogih.

Ali, priznaje, nije se mogao pomiriti da kao pravnik obavlja činovničke i poslove u uredima. Htio je akciju!

- To me obavezivalo, prihvatio sam povjerenje sugrađana - dodaje.

O odlasku nikada nije razmišljao, iako mu je, kako kaže, gotovo sva porodica u evropskim zemljama, jer je njegovo mjesto ovdje i to je prihvatio.

Jačanje džemata

Bunić se nakon posebno aktivnog studentskog života, uz rad u lokalnoj zajednici, prihvatio i obaveza u Islamskoj zajednici BiH, gdje je trenutno član Sabora IZBiH.

I tu je ostavio traga, bori se za jačanje malih zajednica -džemata, za obrazovanje i osposobljavanje onih koji ih predvode.

I kada se u Bužimu spomene Agan Bunić, nekako svi će kazati - naš čovjek, pravi Krajišnik, nosi čestitost, prostodušnost i voli svoj Bužim, srčano.

Da se vrate oni koji su otišli

Bunić je uvjeren da se sve može kad postoje volja, energija, želja...

- Moramo napraviti, jer imamo šansu, ambijent u ovoj našoj BiH, u mom Bužimu, da ne samo zaustavimo odlazak, koji je trenutno najveći problem u cijeloj BiH, pa i ovdje u Krajini, već da nam se i oni koji su otišli počnu vraćati - kaže.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.