VAŠINGTON

Sutra saslušanje kandidata za ambasadora SAD u BiH

Kako je objavljeno na web-stranici gornjeg doma američkog parlamenta, Nelson će istupiti pred senatore u 10 sati po vašingtonskom vremenu

S. N.

3.10.2018

Erik Džordž Nelson (Eric George), kandidat američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) za ambasadora u Bosni i Hercegovini, bit će saslušan sutra u Komitetu za vanjske poslove Senata.

Kako je objavljeno na web-stranici gornjeg doma američkog parlamenta, Nelson će istupiti pred senatore u 10 sati po vašingtonskom vremenu. 

Nelson je nominiran 27. avgusta ove godine. Senat je, očito, požurio s njegovim saslušanjem kako bi u što skorije vrijeme stupio na dužnost. 

Aktuelnoj ambasadorici Sjedinjenih Američkih Država u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) mandat je istekao polovinom januara ove godine. No, predsjednik Tramp odlučio je da ona ostane na poziciji do okončanja procedure imenovaja njenog nasljednika. 

Nakon što bude saslušan u Komitetu za vanjske odnose, o Nelsonovoj nominaciji raspravljat će se na jednom od prvih narednih zasjedanja Senata, kad će se i glasati. 

Budući da se radi o karijernom diplomati, za očekivati je da će saslušanje, kao i glasanje u Senatu, biti jednostavno. 

Nelson je porijeklom iz Teksasa. U Stejt departmentu ima titulu ministra savjetnika i ovo će mu biti prva ambasadorska funkcija. 

Do sada je službovao u ambasadama SAD u Kosta Riki, Pakistanu, a bio je i generalni konzul u Minhenu u Njemačkoj. 

Poznat je i po tome što je zaljubljenik u moderne tehnologije. Nosilac je čak 13 visokih priznanja u Stejt departmentu. Govori njemački, španski i italijanski. U okviru priprema za ambasadora u Sarajevu, već je prošao kurseve bosanskog jezika. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.