UNSA

Gavrankapetanović mora biti vraćen na Medicinski fakultet, na potezu rektor Škrijelj

Burno je bilo na vanrednoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu

Čeka se implementacija odluke

A.Nuhanović

25.10.2018

Burno je bilo na vanrednoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu (UO UNSA). Sjednica je trajala od pet do sedam, punih pet sati, a tačka oko koje je najviše bilo rasprave i govora je povratak prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na Medicinski fakultet u Sarajevu.  

Kako je za „Avaz“ potvrdio Murat Ramadanović, predsjednik UO UNSA-e, stav većine članova bio je da se prof. dr. Gavrankapetanović što prije vrati u nastavnu bazu ove visokoškolske ustanove.

- Sjednica je dugo trajala, punih pet sati. Osim o slučaju prof. dr. Gavrankapetanovića, nakon primjedbi koje su uslijedile na odluku UO od Medicinskog fakulteta, razgovarali smo i o drugim temama. No, ova tačka bila je zvijezda večeri, dosta smo razgovarali da nađemo to rješenje. Mada, ja sam ukazao na to da ga mi već imamo, da smo 7. septembra donijeli odluku da se prof. Gavrankapetanović vrati u nastavu. Tražio sam lično da odluku implementira rektor UNSA-e Rifat Škrijelj, jer on je nadležan za proces nastave. Mi smo po drugostepenoj odluci u vezi radno-pravnog statusa donijeli odluku da se prof. Gavrankapetanović vrati – potvrdio nam je Ramadanović.

Otkriva da se ovaj put nije glasalo o ovoj tački.

- Za glasanjem nije bilo potrebe, to je već izglasano, mada su htjeli da nametnu ponovno glasanje. Ja nisam prihvatio, jer zašto glasati kada smo to uradili. Sada je stvar na tome da se implementira odluka UO. Sutra će se rektor i generalni sekretar Univerziteta očitovati glede dopisa Medicinskog fakulteta, jer je tražio instrukcije kako implementirati tu odluku. Dakle, sada ćemo vidjeti šta će se desiti – kaže Ramadanović.

Navodi da je najvažnije da je radno-pravni status zadovoljen te da se po odluci prof. dr. Gavrankapetanović treba što prije vratiti u nastavu.

- Eskiviranje i dezavuiranje iz tog procesa snosi druge konsekvence – kaže Ramadanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.