KAZANI

Profesor Mol: Zašto Bakir Izetbegović ne spominje Cacu?

Još nije jasno rečeno ko je bio Mušan Topalović Caco i loše je što ovo pitanje nije riješeno, izjavio historičar koji je jučer s mladim aktivistima obišao Kazane

A. NUHANOVIĆ

26.10.2018

Historičar Nikolas Mol (Nicolas Moll), koji je, kako je sam rekao, pola Nijemac, a pola Francuz, već godinama u Bosni i Hercegovini istražuje ratna dešavanja. Njegov fokus su i zločini počinjeni na Kazanima na Trebeviću, iznad Sarajeva, čija se 25. godišnjica obilježava danas.

 Heroj i zločinac

Profesor Mol jučer je s aktivistima Inicijative mladih za ljudska prava u BiH (YIHR ) posjetio Kazane, a potom u njihovim prostorijama u Sarajevu održao i predavanje. Mlade je anketirao o njihovim saznanjima o Kazanima te ukazao i na svoja saznanja o ovom zločinu, za koji je na kazne od deset mjeseci do šest godina zatvora osuđeno 14 bivših pripadnika Desete brdske brigade pod komandom Mušana Topalovića Cace.

- Za mnoge je i dalje apstraktno šta se na Kazanima desilo, ali je vrlo bitno otići i vidjeti mjesto stradanja kako bi se ljudi suočili s istinom - kazao je Mol.

Potcrtao je da je i dalje za njega „intrigantno kako jedna osoba koja se tereti za ubistvo civila - Hrvata, Srba i Bošnjaka - može biti i heroj i zločinac”.

- I predsjednik RBiH Alija Izetbegović u intervjuu koji je dao 2002. godine za „Dane“ kazao je da je Caco i heroj i zločinac. Pa kako je to moguće? No, još nije jasno rečeno ko je on bio i ovo pitanje nije riješeno, što je loše - kazao je Mol.

Kritičko ophođenje

Osvrnuvši se na to da je prvi put Bakir Izetbegović 2016. godine posjetio mjesto zločina na Kazanima, profesor Mol jučer je tokom predavanja ponovio ono što je naveo u svojoj publikaciji „Između sjećanja, poricanja i zaborava: Tri studije slučaja o kulturi sjećanja u BiH 20 godina nakon rata".

- Što se tiče identiteta žrtava s Kazana, Bakir Izetbegović u svojim izjavama medijima ostao je nedorečen, kao i u odnosu na pitanje ko je počinio zločine na Kazanima, ne izgovorivši Cacino ime - istakao je Mol, dodajući da kritičko ophođenje prema vlastitoj prošlosti ne predstavlja jednostavan proces.

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović jučer je obišao lokalitet Kazani, položio cvijeće i odao počast stradalim žrtvama. Kazane će danas obići i predstavnici Srpskog građanskog vijeća - Pokret za ravnopravnost u BiH

Sjećanje na pobijene mlade policajce

Za danas je u organizaciji Udruženja pripadnika policije MUP-a i Armije RBiH 1991.-1995. najavljeno i obilježavanje godišnjice stradanja devet pripadnika MUP-a i Armije RBiH.

Devet mladih pripadnika policije poginulo je 26. oktobra 1993. godine nakon što su poslani u akciju hapšenja tada odmetnutog komandanta Desete brdske brigade Mušana Topalovića Cace. Mladići su zarobljeni te na najbrutalniji način izmasakrirani i pobijeni, a Caco je uhapšen i ubijen dan kasnije, pod nikad razjašnjenim okolnostima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.