"AVAZ" SAZNAJE

Ismet Gavrankapetanović hitno mora biti vraćen na katedru!

Poništena i Čavaljugina odluka kojom se obustavlja izvršenje Rješenja UO UNSA-e

A. NUHANOVIĆ – S. KURT

9.11.2018

Ugledni ortoped prof. dr. Ismet Gavrankapetanović hitno mora biti vraćen na Medicinski fakultet u Sarajevu.

Navedeno je to u aktu koji je Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA), jučer poslije podne poslao dekanesi Medicinskog fakulteta Semri Čavaljugi, postupajući onako kako je i najavio dan ranije, saznaje „Dnevni avaz“.

Ukazano na prava 

  - Od dekanese Medicinskog fakulteta traži se da prestane s opstrukcijama u provođenju Rješenja Upravnog odbora (UO) UNSA i ujedno se zadužuje da hitno, bez odgađanja, kao poslodavac pozove na rad prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića i uspostavi mu sva prava koja proizlaze iz radnog odnosa – navodi se, između ostalog, u dopisu rektora Škrijelja.  

No, ako dekanesa i ovaj put odbije postupiti po rektorovoj odluci, može se oprostiti od fotelje u koju se smjestila prije deset mjeseci i odakle je provodila radnje koje su štetile radu fakulteta i akademske zajednice.

Kako tvrdi naš izvor s Medicinskog fakulteta, Škrijelj je poslao još jedan akt kojim se van snage stavlja odluka dekanese Čavaljuge, kojom je ona poništila Rješenja UO UNSA-e o povratku Gavrankapetanovića na katedru, iako je znala da je to u suprotnosti sa zakonom o visokom obrazovanju KS.

- Dekanesa je sebi dala za pravo da stavi van snage Rješenje UO, što je ludost. Takva odluka je protivzakonita, jer je njome pokušala zaustaviti zakonitu odluku Upravnog odbora UNSA-e – tvrdi naš izvor.


Škrijelj: Poslao dva akta

Saznajemo da je dekanesa, u nadi da će izbjeći naredbe rektora Škrijelja, bila na konsultacijama s kantonalnim ministrom obrazovanja Elvirom Kazazovićem i njegovim pomoćnikom Sifetom Kukuruzom. Sastanku su prisustvovali i Enra Suljić i Mirza Dilić, koji su desna ruka Sebije Izetbegović, te Hakija Kurtović, advokat Medicinskog fakulteta.

Da skandal bude veći, Dilić, koji donosi velike odluke i pita se za organizaciju i rad fakulteta, više nije uposlenik Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, jer je otišao u penziju. No, i dalje predaje na Medicini.

Trojna uloga 

Šokantno je da su pred kraj na sastanak pozvani i zaposleni u Rektoratu UNSA-e Berina Smajlović i Suvad Konaković.

- Članovi Rektorata pozvani su planski na kraju sastanka, a pošto je rektor bio na putu prema Zagrebu, njegovo odsustvo pokušalo se iskoristiti za postizanje dogovora s predstavnicima UNSA-e – tvrdi naš izvor.

U cijeloj priči, kako dodaje, sporna je i „trojna uloga“ Kukuruza, za kojeg se ne zna je li na ovom sastanku bio kao pomoćnik ministra, kao član UO UNSA-e, čije odluke sam poništava, ili kao slijepi izvršilac naređenja nalogodavca Sebije Izetbegović kako da se postupa prema Gavrankapetanoviću.

Kazazović kontra Škrijelja

Rezultat konsultacija kod ministra Kazazovića medijima je jučer u poslijepodnevnim satima stigao u obliku saopćenja. Kako je javnost obavijestio Medicinski fakultet, Kazazović je odbacio rješenje rektora i UNSA-e te podržao Čavaljugu u nastojanjima da dr. Gavrankapetanovića ne vrati na katedru.

Ministar Kazazović tumači zakon i ističe da profesor na Medicini može biti samo onaj koji je „u radnom odnosu u zdravstvenoj ustanovi koja predstavlja nastavnu bazu i u kojoj se izvodi nastava“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.