BORAČKA REVIZIJA

Bukvarević traži zapošljavanje 30 pravnika, 20 volontera i 12 vozača

Za reviziju prošle godine dato više od dva miliona KM, a za ovu planirano više od 1,2 miliona

Bukvarević: Informacija Vladi FBiH. Arhiva

Piše: M.R.S.

16.11.2018

Federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević traži da i u idućoj godini zaposli desetine pravnika i vozača po ugovoru o djelu za potrebe boračke revizije, uprkos tome što ni u trećem kvartalu ove godine nije ispunjen plan kontrole korisnika boračkih primanja.

Sporo, sporije

Prema informaciji o provedbi revizije od jula do septembra, koju je jučer prihvatila Vlada FBiH, revizorski tim završio je posao u svega 205 od planiranih 1.200 predmeta, a to je tek prva od tri faze revizije.

- Predmet kontrole u narednom periodu bit će 687 predmeta – navedeno je u informaciji.

Da će revizija korisnika boračkih naknada i dalje biti usporena, pokazuje Bukvarevićev zahtjev kojim od Vlade traži saglasnost za angažman 30 pravnika i diplomanata drugih društvenih nauka, 20 volontera te 12 vozača i radnika drugih struka. Obrazloženje je da ni iduće godine neće doći do smanjenja obima poslova na provedbi Zakona o reviziji.

Probijeni rokovi

Uporedo s tim, za boračku reviziju je iz budžeta FBiH samo prošle godine dato više od dva miliona KM, a za ovoj je planirano da bude potrošeno više od 1,2 miliona KM.

Bukvarević je početkom jula najavio da će svi predmeti biti pregledani za tri mjeseca. No, isto je tvrdio i u septembru prošle godine.

Delić: Posljednja revizija

Pet puta na komisiji

Esad Delić, predsjednik Saveza RVI FBiH, ističe da su nezadovoljni sporošću revizije, s obzirom na to da se radi još od 2010. godine.

- Revizija je u prošlom mandatu bila nezakonita, ali sada se vratila u zakonske okvire i to je dobro. Tražit ćemo da ovo bude posljednja revizija RVI. Pa ja sam pet puta išao na komisiju, kao da mi je mogla noga narasti – dodao je Delić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.