CILJEVI

Mladen na korak od sna o učenju turskog

Stipendija izvjesna, Mijiću treba bilo kakav posao

Mijić: Oduševljen prijemom

M. Z.

27.12.2018

Mladen Mijić (21), turistički tehničar iz Krupe na Vrbasu podno Manjače kod Banje Luke, koji je imao želju da dobro nauči turski jezik, na korak je od svog sna. Stigao je prije nekoliko dana u Sarajevo i odmah prema dogovoru posjetio Institut “Yunus Emre”. Ne krije oduševljenje prijemom.

- Malo je reći da sam oduševljen i prepun utisaka. Razgovarali smo, pitao sam ih mogu li dobiti bilo kakvu stipendiju, jer silno želim da naučim turski. Rekli su mi da to ne bi trebao biti nikakav problem, samo to moraju potvrditi moji profesori. Predavanja su na turskom, što me posebno fascinira, jer taj jezik izuzetno volim i zato se nadam, ma siguran sam u to, da će mi izaći ususret – govori oduševljeni Mladen.

Mijić: Ne bira posao

Ukoliko dobije stipendiju, što će znati vrlo brzo, ostaje mu da riješi još jedan za njega ogroman problem - da nađe bilo kakav posao kako bi mogao da plati stan i hranu, jer porodica nije u mogućnosti da ga izdržava. Skromno kaže da ne bira posao, ali bi volio da mu radno mjesto, moguće i prenoćište u tih skoro šest mjeseci, koliko traje učenje turskog jezika, bude blizu Instituta.

- Najsretnije rješenje bio bi posao i prenoćište zajedno, ali zaista ne biram. Odlično govorim španski jezik, položio sam i za turističkog vodiča, sporazumijevam se na njemačkom i na engleskom. Mogao bih raditi u turizmu, u nekom od kafića, ma bilo šta samo da ostanem u Sarajevu i ostvarim svoj san – kaže Mladen, koji zahvaljujući literaturi koju su mu poslali iz Ambasade Turske u BiH, već nekoliko mjeseci uči turski jezik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.