VREMENSKA PROGNOZA

Novogodišnja noć bit će hladna, uz slabe snježne padavine i čist zrak

Početkom januara 2019. godine BiH zahvata val hladnoće

BiH: Najjača hladnoća u periodu od 3. do 5. januara. Arhiv

Avaz.ba

31.12.2018

Novogodišnja noć bit će hladna, uz čist zrak, slabe snježne padavine i umjeren sjeverozapadni vjetar. Početkom januara 2019. godine Bosnu i Hercegovinu zahvata val hladnoće sa sjevera, rekao je amater meteorolog Nedim Sladić za Avaz.ba.

Pred BiH su pravi zimski dani

- U Bosni se, uglavnom, očekuje oblačno vrijeme praćeno slabom kišom u nižim predjelima, a u brdovito-planinskim predjelima susnježica koja postepeno prelazi u snijeg poslijepodne, a na planinama snijeg. U sjevernoj Hercegovini djelomice, a u centralnoj i južnoj Hercegovini i pretežno sunčano vrijeme. Veće količine padavina, gdje se prognozira i formiranje snježnog pokrivača visine 5 do 10 cm, očekuje se u istočnim, jugoistočnim i djelomično u centralnim dijelovima Bosne, a lokalno većim od 20 cm u planinskim centrima - kaže Sladić. 

Gradijent između sjevera i juga naše zemlje uvjetovat će vjetar, u Bosni umjeren sjeverozapadni i sjeverni, s tim da se jači udari očekuju na području centralne Hercegovine i jugozapadne Bosne. 

- U Novogodišnjoj noći suho vrijeme prognozira se u Hercegovini, Krajini, na zapadu, jugozapadu i sjeveru Bosne, a povremene slabe padavine, najviše u obliku snijega i susnježice, u centralnim i istočnim predjelima Bosne. Temperature zraka u novogodišnjoj noći trebale bi se kretati između -4 i 0 u Bosni, a u centralnoj i južnoj Hercegovini do 4 stepena - naglašava Sladić.

Prolazno poboljšanje

- Prolazno poboljšanje vremena očekuje se jačanjem anticiklone sa zapada Evrope 1. januara, da bi već 2. došlo do novog naoblačenja poslijepodne praćeno manjom količinom padavina, ponajprije u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Bosni, te na sjeveru i istoku Hercegovine. Već 2. januara snažna anticiklona retrogradno se povlači na zapad Evrope, što istoku Evrope ostavlja prostor da se izrazito hladna zračna masa sa sjevera spusti u naše krajeve. 

Najjača hladnoća u periodu od 3. do 5. januara. 

- Hladnoća, i to izgledno više ona suha, na našim prostorima bi bila najjača između 3. i 5. januara, da bi već 6. nakratko popustila, a ponovo manje se intenzivirala 7. i 8. januara. Temperaturno odstupanje najveće će biti oko 4. i 5. januara. Poslije 4. januara padavine u našim krajevima su vrlo slabe i tek rijetke, te lokalne. Ipak, ovaj val hladnoće neće biti ni približno jak po svim prilikama kako je bio slučaj sa januarom 2017. godine, kad su se temperature spuštale i do -27 stepeni Celzijusa, pa nas ovog puta očekuju temperature koje se kreću do -18 na planinama, u brdovito-planinskim predjelima od -16 do 11, u nizinama Bosne od -11 do -7 stepeni. U sjevernoj Hercegovini temperature se prognoziraju između -7 i -4, a u centralnoj i južnoj Hercegovini od -4 do 2 stepena, dok se najviše dnevne kreću od -7 do -2 u Bosni, a u Hercegovini od 1 stepen u njenom sjevernom dijelu te do 5 stepeni u južnom dijelu - zaključuje Sladić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.