MOSTAR

Usvojena Deklaracija, Čović ponovo izabran za predsjednika HNS-a: BiH treba novo uređenje

Sabor će usvojiti deklaraciju u čijoj je radnoj verziji navedeno da je „trenutno ustavno, institucionalno i političko stanje u potpunosti neprihvatljivo za Hrvate u BiH“

Piše: M. Sm. / Fena

26.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

14:45

Hrvatski narodni sabor (HNS) jednoglasno je usvojio Deklaraciju na zasjedanju u Mostaru, a za predsjednika HNS-a, uz jedan suzdržan glas, ponovo je izabran predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. 

U Deklaraciji se kroz sedam tačaka definiraju smjernice djelovanja hrvatskih političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini.

U prvoj tački se, među ostalim, navodi kako se legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH zalažu za nezavisnu, cjelovitu, stabilnu i prosperitetnu BiH, kao optimalan okvir za ostvarivanje hrvatskih nacionalnih interesa i ciljeva u BiH.

U drugoj tački navodi se kako je dejtonska BiH "neostvarena država u dubokoj ustavnoj, institucionalnoj i političkoj krizi", dok se u trećoj tački navodi kako rješenja akutnih i kroničnih kriza "treba tražiti kroz povratak Dejtonu i njegovom temeljnom načelu konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda".

HNS poziva na ustavne promjene i izmjene Izbornog zakona kroz koje bi se osiguralo legitimno političko predstavljanje i međusobna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda na svim administrativno-političkim nivoima u BiH, kao i osiguranje prava pripadnika nacionalnih manjina i ostalih da biraju i budu birani.

Strateški cilj hrvatskog naroda u BiH je što brže članstvo BiH u EU i NATO-u, a članstvo Bosne i Hercegovina u euroatlantskim integracijama najvažniji vanjskopolitički cilj BiH, navodi se u četvrtoj tački Deklaracije.

HNS je u petoj tački zatražio zaštitu digniteta domovinskog rata, dok se u šestoj tački govori o potrebi uspostave političke stabilnosti i vladavine prava, što je temelj ekonomskog razvoja i demografske obnove.

U posljednjoj tački Deklaracije propisuju se smjernice djelovanja svih političkih subjekata uključenih u HNS BiH. Navodi se kako nacionalni interesi i opće dobro moraju biti ispred i iznad ličnih i stranačkih interesa.

Također, stranke moraju biti okvir i sredstvo političke borbe za opće dobro, nacionalne, društvene i državne interese, a temeljni kriterij kod kadroviranja moraju iznad svega biti načela izvrsnosti i učinkovitosti.

12:05

Tokom obraćanja Dragan Čović je na početku zasjedanja HNS-a kazao:

- Nećemo uspostaviti vlast na nivou Federacije BiH s partnerima koji nisu spremni odmah izmijeniti Izborni zakon u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH.

Značaj Hrvatskog narodnog sabora (HNS) danas je veći nego ikada i veći je od bilo koje pojedinačne političke stranke s hrvatskim predznakom, ustvrdio je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović podnoseći izvještaj o radu HNS-a u protekle dvije godine. 

- Ovo više nije borba za političku opciju, nego borba za svoj narod koji mora ostvariti jednakopravnost na cijelom teritoriju BiH. Isto tako, ovo je borba za našu domovinu BiH. U međuvremenu nismo uspjeli ostvariti sve što smo sebi postavili kao cilj. U prvom redu to se odnosi na izmjene Izbornog zakona BiH. Neki su pokušali hrvatski narod dovesti na taj nivo da se vlast formira bez predstavnika Hrvata. Za taj projekt nisu se štedjele ni pare - poručio je Čović.

Osvrnuvši se na izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH, Čović je kazao kako je nedopustivo da Bošnjaci biraju hrvatske političke predstavnike.

- Jasno kažemo da je neprihvatljivo da za nas bilo ko bira. Stoga smo i zaključili na Predsjedništvu HNS-a da nećemo na nivou Federacije BiH uspostaviti vlast s partnerima koji nisu spremni odmah, kao minimum minimuma, pristupiti izmjenama Izbornog zakona BiH u skladu s presudama Ustavnog suda - kazao je Čović.

Dodao je da hrvatski narod neće dopustiti da bude uvučen u borbu između unitarizma i separatizma jer, kako je kazao, ni jedno ni drugo nije rješenje za BiH.

- Insistiramo na federalizmu, na modelu koji možemo crpiti iz one dejtonske BiH, a kada ćemo doći do druge faze izmjene Ustava, to je pitanje za sve političke subjekte u BiH, a ne pitanje za pojedinca, za jednu političku stranku ili za jedan narod - kazao je Čović.

Istaknuo je kako je nastavak euroatlantskog puta najbolja opcija za Bosnu i Hercegovinu i hrvatski narod u Bosni i Hercegovini te dodao kako euroatlantske integracije imaju bezrezervnu podršku svih stranaka HNS-a.

Izvještaj o radu Glavnog vijeća HNS-a podnio je predsjednik Božo Ljubić.

Izaslanicima se obratio i Zoran Tomić, rektor Sveučilišta.

Bariša Čolak, voditelj Odjela za ustavnopravna pitanja GV HNS-a, prezentirao je sadržaj deklaracije.

- Legitimno predstavljanje, načelo konstitutivnosti, izmjene Izbornog zakona BiH, sve je to važno za Hrvate u BiH - rekao je Čolak.

11:35

U Mostaru je počelo osmo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, u čijem je sastavu 14 stranaka s hrvatskim predznakom, predvođenih HDZ-om BiH.

Inače, uoči zasjedanja položeni su i vijenci i zapaljene svijeće u spomen poginulim hrvatskim braniteljima.

Uoči početka zasjedanja HNS-a novinarima se obratio Dragan Čović, predsjednik HNS-a i lider HDZ-a BiH. 

On je rekao da vjeruje da je od izgradnje HNS-a 2000. godine, ponovnog uspostavljanja pa do danas HNS na jednom zavidnom nivou organiziranja, koji daje svoje rezultate kada je riječ o zajedništvu hrvatskog naroda i općih interesa u evropskoj BiH, u kojoj će do kraja tri naroda biti konstitutivna. 

O deklaraciji koja će biti usvojena Čović je rekao da obuhvata sve segmente života i kada su, dodao je, u pitanju unutrašnji plan BiH, viđenje naše vanjske politike, predstavljanje BiH kada su u pitanju euroatlantske integracije...

- Također, na jedan poseban način se šalje poruka oko pozicije hrvatskog naroda. Uvjeren sam da je ono što smo napisali u deklaraciji, uz male korekcije, poticajno za jedan partnerski odnos s prijateljima bošnjačkog i srpskog naroda i svih onih koji vode politiku u interesu evropske BiH - rekao je Čović. 

Na zasjedanju prisustvuje 600 delegata koji će izabrati novo predsjedništvo, a na čijem će čelu, vjerovatno, ponovo biti lider HDZ-a BiH Dragan Čović, kojeg će, kako je to najavljeno, kandidirati njegova stranka.

Sabor će usvojiti deklaraciju u čijoj je radnoj verziji navedeno da je „trenutno ustavno, institucionalno i političko stanje u potpunosti neprihvatljivo za Hrvate u BiH“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.